Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС на Чехия постанови, че хотелиер, отказал да приеме руснаци заради анексията на Крим, не е нарушил законите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкият конституционен съд се произнесе, че отказ на собственик на хотел в североизточния град Острава да настани руски граждани през 2014 г. не е бил проява на дискриминация, съобщи пражкият в. "Право", цитиран от ТАСС.

Конституционните съдии отмениха решение на Върховния съд, което беше признало действията на собственика на хотел "Бриони" за незаконни. По-рано чешката търговска инспекция глоби хотела с 50 000 крони (около 2000 евро) "за дискриминация на потребители по национален признак". Върховният съд намали глобата на 5000 крони (200 евро), а конституционните съдии се произнесоха тя да бъде отменена.

Собственикът на "Бриони" Томаш Кръчмарж, който е с украински корени, преди пет години отказа да приеме 49 руски спортисти. На входа на сградата и на сайта на хотела се появи съобщение, че "От 24 март 2014 г. не настаняваме граждани на Руската федерация. Причината е анексията на Крим". В съобщението имаше уговорка, че забраната не се отнася за руснаци, които писмено заявят, че не са съгласни с анексията на полуострова от Русия.

Конституционният съд реши, че собственикът на хотела коректно е изразил политическите си убеждения. Като е публикувал в интернет съобщение, че няма да настанява руснаци, той не е нарушил правата им, защото предварително ги е предупредил за условията по пребиваването и те са можели да изберат друг хотел в Острава. Съдът напомня и за официалната чешка позиция за непризнаване на анексията на Крим.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени