Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орбан зове за съюз на ЕНП с крайната десница

Виктор Орбан

Основната дясноцентристка група (ЕНП) в Европейския парламент трябва да изкове алианс с популистки и националистически партии след предстоящите евроизбори, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Членството на управляващата партия на Орбан ФИДЕС в ЕНП бе временно преустановено през март заради неспазване на върховенството на закона, свободата на словото и правата на малцинствата.

Виктор Орбан отрече да е нарушил някой от принципите на ЕС и посочи иска да остане част от ЕНП. Но в публикувано днес интервю за италианския в. „Ла Стампа“ той каза, че дясноцентристкият алианс трябва да изостави враждебността към крайната десница.

„ЕНП се подготвя да извърши самоубийство и иска да се обвърже с левицата“, посочи Орбан.

„Трябва да намерим друг път посредством сътрудничество с европейската крайна десница“, отбеляза премиерът, имайки предвид алианса, който италианският вицепремиер и лидер на крайнодясната „Лига“ се опитва да сформира.

Гласоподавателите в ЕС избират нов Европарламент в края на май. Очаква се ЕНП да получи най-голям дял от местата, но няма да има мнозинство, което означава, че ще трябва да се съгласи на партньорство с други формации, за да контролира парламента.

Лидерът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер ясно предупреди, че предпочита коалиция с европейски социалисти и либерали, отколкото с евроскептици, които Салвини обединява.

„Националистите ще бъдат наши врагове“, каза баварският политик миналия месец.

Салвини от своя страна иска да спечели Орбан за каузата си и ще се срещне с него в Будапеща в четвъртък.

Орбан не демонстрира желание да напусне ЕНП, но хвали Салвини за антимиграционните му политики, които намалили притока на чужденци от Либия към Европа.

„Заради това смятам, че Салвини е най-важният човек в Европа днес“, смята Виктор Орбан. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени