Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш агент на ЦРУ призна, че шпионирал за Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивш агент на ЦРУ пледира виновен по обвинения в шпионаж в полза на Китай, обяви правосъдното министерство на САЩ, предаде Би Би Си. Смята се, че случаят е свързан с разбиването на американска шпионска мрежа в Китай.

Джери Чун Шинг Лий (54 г.) напуска ЦРУ през 2007 г., преселва с в Хонконг, където бил вербуван от китайски агенти. Според прокуратурата натурализираният американски гражданин получавал пари, за да разкрива информация за тайни агенти на САЩ.

В резултат Китай разбива мрежа от информатори в периода 2010-2012 г. в този период 20-ина информатори са убити или хвърлени в затвор, което е един от най-големите провали на американското разузнаване в последните години.

Помощник главният прокурор Джон Демърс, който отговаря за националната сигурност, заяви, че случаят на Лий е третият с участието на USагенти и Китай за по-малко от година.

„Всеки един от тези случаи е трагично предателство на страната и колегите“, каза той.

Лий, който работел за ЦРУ в периода 1994-2007 г., пледира виновен по обвинения в конспирация за предаване на информация за националната отбрана на чуждо правителство в съд във Вирджиния в сряда.

В съобщението на US правосъдното министерство се посочва, че през 2010 г. с него са установили контакт агенти на китайското разузнаване. Те му предложили пари и обещали да се грижат за него „до края на живота му“ в замяна на предаване на поискана секретна информация. По сметката му били преведени стотици хиляди долари от май 2010-а до декември 2013 г.

Лий написал документ с дейностите на ЦРУ, включително обектите, където агенти на САЩ работели.

През 2012 г. агенти на ФБР претърсили хотелска стая на Хаваи, регистрирана на името на Лий, и открили USB флашка, където в свободното пространство бил открит документът, след като бил изтрит. При претърсването били открити още график и адреси на US агенти с истинската им идентичност, места за срещи, телефони и друга информация за тях.

През 2012 г. Лий признал пред ЦРУ, че имал среща с китайски агенти, но скрил, че те са му поставяли задачи. През 2013 г. той първоначално отрекъл да знае за документа в USB флашката, но след това признал, че го написал, но казал, че не го е предавал на китайците.

Лий бил задържан на нюйоркското летище „Дж. Ф. Кенеди“ през януари 2018 г. Присъдата му ще бъде произнесена през август.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна