Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на молбите за помощи при безработица в САЩ в тримесечен връх от 230 хиляди

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, стабилизира изненадващо в тримесечния връх, достигнат седмица по-рано, но продължава да бъде на нива, които предполагат, че трудовият пазар в САЩ продължава да бъде много силен.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 27-и април останаха на нивото от 230 000, достигнато през предишната седмица (тримесечен връх), когато те нараснаха с цели 37 000, показват данни на Департамента по труда, и след като две седмици по-рано те се понижиха до 193 000, отбелязвайки най-ниско ниво от септември 1969-а година.

Задържането им в близо тримесечни върхове вероятно отразява трудностите в сезонно-коригираната оценка на този тип данни с оглед на великденските празници, на еврейската Пасха, както и т.нар. "пролетна ваканция" в САЩ, отбеляза Департаментът по труда.

Заявките за помощи при безработица на четириседмична осреднена база за седмицата до 27-и април се повишиха с 6500 до 212 500, но въпреки това остават недалеч от 50-годишното дъно от 201 500, достигнато през седмицата до 13-ти април (най-ниско ниво от ноември 1969-а година).

Продължаващите молби за помощи при безработица (за повече от една седмица) за седмицата до 20-ти април пък се увеличиха със 17 000 до 1,671 милиона, но и те остават близо до 45-годишното дъно от 1,630 милиона, достигнати преди около шест месеца (най-ниско ниво от края на юли 1973-а година).

Днешните по-високи от очакваното данни продължават обаче да сигнализират, че пазарът на труда в САЩ остава доста силен, което сякаш беше потвърдено от последното проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) от сряда, според което частният бизнес сектор на САЩ успя да разкрие през април цели 275 хиляди нови работни места (9-месечен връх) след 151 хиляди през март и при очаквания за доста по-скромно повишение със 180 хиляди.

В петък (3-ти май) ще бъдат оповестени официални данни на Департамента по труда за заетостта и за нивото на безработица през април. Очакванията на финансовите пазари са за разкрити около 190 хиляди неселскостопански работни места (след 196 хиляди през март) и стабилизация на безработицата за трети пореден месец на ниво от 3,8%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна