Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спекулации, че търговските преговори между САЩ и Китай може би са стигнали до задънена улица

Търговските разговори между САЩ и Китай може би са достигнали до задънената улица по време на последния кръг от преговори, който приключи по-рано тази седмица в Пекин, съобщиха снощи китайските държавни медии.

Според информация на китайския таблоид Global Times поради липсата на конкретни подробности, свързани с напредъка в преговорите, в Пекин вървят спекулации дали самите преговорите не са били спрени.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви по-рано тази седмица, че е постигнат голям напредък в последния кръг от преговорите с китайската делегация, водена от вицепремиера Лю Хъ и че самите преговори навлизат в последния си етап. Телевизия CNBC пък цитира свои източници, според които дългоочакваната търговска сделка между САЩ и Китай е възможно да бъде факт дори до следващия петък.

Поредният кръг от преговорите ще се проведе следващата седмица във Вашингтон.

Междувременно електронното издание "Политико" (www.politico.com) съобщи, че официален представител на Американската търговска камара е смекчил очакванията за сделка, заявявайки, че е малко вероятно Китай да намали значително държавните си субсидии в стоманодобивния, алуминиевия и други сектори. Досега САЩ твърдяха, че именно подобни субсидии дават на китайските компании несправедливо предимство.

Ден по-рано "Уолстрийт джърнъл" също съобщи, че остават нерешени някои въпроси, включително и тези, касаещи китайските субсидии.

В друго китайско издание - South China Morning Post пък се отбелязва, че преговарящите от страна на Пекин предполагат, че идващите от САЩ послания за "последни преговорни усилия" и за "скорошен край на преговорната игра" не изглеждат сериозни и представляват до голяма степен тактика от страна на Вашингтон за допълнителен натиск върху Китай за скорошно сключване на сделка.

Според информация на китайската социална медия Taoran Notes, която се ползва от официалните власти в Пекин, за да предоставя информация за хода на преговори, намеците от САЩ, че предстоящите през следващата седмица разговори във Вашингтон ще бъдат последните преди постигане на търговско споразумение са "предимно трик за увеличаване на напрежението  и за генериране на натиск върху другата преговорна страна".

"Това е същата тактика, както заплахите на САЩ да повишават митническите тарифи, това е само дим и пушек, за да се упражнява извънреден натиск върху Кита", се посочва в Taoran Notes и се допълва: "Не е нужно да го приемате сериозно". В същата информация се предупреждава, че все още има възможност двете страни да завършат преговорите без сделка, ако едната страна иска от другата да прави компромиси и пренебрегва "справедливостта в преговорния процес".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна