Eмисия новини
от 10.00 часа

Миграция и околна среда са най-голям проблем за ЕС според младите европейци

Снимка: Reuters

Младите европейци от мнозинството страни членки на ЕС нареждат миграцията, околната среда и икономиката като „ключови политически проблеми“ пред общността и смятат евровота този месец за по-малко важен от националните избори. Това показва онлайн проучване на „ЮГов“ за базираната в Германия фондация TUI, съобщи „Политико“.

Въпреки това данните от изследването показват, че младите граждани на възраст между 16 и 26 г. като цяло подкрепят ЕС. За тях най-важни проблеми са „убежище и миграция“, макар че 43 на сто виждат отворените граници на ЕС като „възможност“, а едва 27% като „заплаха“.

43 три на сто заявяват, че са се ангажирали с политически действия за защита на околната среда през миналата година.

Половината от анкетираните смятат евроизборите за „важни“, а 73 на сто казват, че националния вот е „важен“. 58% смятат демокрацията за най-добра форма на управление.

Анкетата е извършена сред 8000 младежи в 11 страни от ЕС – Германия, Дания, Финландия, Франция, Гърция, Великобритания, Италия, Норвегия, Полша, Швеция и Испания. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от