Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдържан отскок на германските промишлени поръчки през март

През март индустриалните и промишлените поръчки в Германия отбелязаха слабо повишение, което обаче не успя да компенсира солидния спад през първата два месеца на годината, показват данни на немската официална статистика Destatis, които са пореден сигнал, че компаниите във водещата европейска икономика продължават да изпитват трудности от забавящата се световна икономика и от високите нива на несигурност.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през март с 0,6% спрямо февруари, когато се свиха цели 4,0% (слаба възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 4,2%) и след понижение с 2,1% през януари, докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за техен по-солиден отскок с 1,5 на сто.

По-слабото от очакваното подобрение на промишлените поръчки през март се дължи в най-голяма степен на повишение с 4,2% на поръчките, постъпили от чужбина и по-специално на ръст с 8,6% на тези от останалите страни от еврозоната при по-умерено покачване с 1,4% на поръчките, дошли извън региона на единната валута. В същото време обаче промишлените поръчки в рамките на Германия се понижиха с цели 4,2 на сто.

На годишна база промишлените поръчки се свиха през март с 6,0% след техен спад с 8,1% през февруари (ревизия от понижение с 8,4%) и прогноза за понижение с 5,4 на сто.

"Лекото нарастване на поръчките през март не се дължи на поръчките на едро", посочи германското икономическо министерство и добави: "Изключвайки нестабилното търсене на скъпо струващи стоки, производствените поръчки биха регистрирали пореден месечен спад".

Индустриалната активност в най-голямата европейска икономика се понижи през втората половина на миналата година в условията на по-слабо търсене зад граница и отразяваше отчасти временното прекъсване на производството в ключовите автомобилна и химическа индустрии.

Днешните по-слаби от очакваното данни обаче потвърждават, че индустриалният сектор остава в застой и в началото на настоящата година. "Като цяло състоянието на поръчките в производствения сектор показва, че промишлената дейност ще остане потисната през следващите месеци", прогнозира икономическото министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени