Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматичен спад на печалбата на BMW с близо 75% в резултат на глоби от европейския антимонополен регулатор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голямата германска автомобилна компания BMW (Bayerische Motoren Werke) заяви във вторник, че печалбата ѝ е спаднал през първото тримесечие с около 75% в резултат на заделените от нея близо 1,5 млрд. евро във връзка с провеждащите се от Европейската комисия антимонополни процедури за възможен картел. В същото време компанията за луксозни коли отчете и загуби в основния си автомобилен бизнес.

Нетната печалба на BMW се сви с цели 74,2% до 588 млн. евро от 2,28 млрд. евро през първото тримесечие на предходната година. Печалбата ѝ за една акция пък се понижи до 0,85 евро от 3,44 евро година по-рано.

От автомобилния гигант съобщиха, че резултатите от последното тримесечие включват заделени разходи за близо 1,4 млрд. евро въз основа на продължаващите се от ЕК антитръстови процедури. Преди месец Европейската комисия заяви, че предварителното разследване е установило, че BMW и неговите конкуренти Daimler AG и Volkswagen AG са се договорили да предотвратят конкуренция във въвеждането на нови емисионни технологии. Компанията обаче добави, че ще оспори твърденията на Европейската комисия с всички правни средства, с които разполага.

В същото време приходите (продажбите) се понижиха с 0,9% до 22,46 млрд. евро от 22,67 млрд. евро година по-рано, въпреки че доставките на автомобили от марките BMW, MINI и Rolls-Royce се увеличиха с 0,1% до 605 333 броя от 604 629 броя през първите три месеца на 2018-а година.

Само продажбите на автомобили от марката Rolls-Royce нараснаха с цели 49,4% до 1206 боря, докато продажбите на Mini се понижиха с 1,8% до 84 820 броя през първото тримесечие.

Акциите на BMW се понижават с над 1% в началото на днешната търговия на борсата във Франкфурт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени