Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо намаляване на китайските валутни резерви от 6 месеца насам

Народна банка на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските резерви в чуждестранна валута се понижиха изненадващо през април за пръв път от шест месеца насам, въпреки неотдавнашните данни, които предполагат, че втората по сила световна икономика започна да стабилизира в отговор на серията стимулиращи мерки, предприети от властите в Пекин.

Според Китайската централната банка валутните резерви са намалели през април с 3,81 млрд. долара до 3,095 трлн. долара, докато икономисти и анализатори очакваха тяхно повишение с 1,24 млрд. долара до 3,1 трлн. долара.

Малкият по размер спад през април се дължи на по-силния американски долар и на промяна на цените на глобалните активи, притежавани от Китай, заяви във вторник валутният регулатор на страната, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това намаление, китайските валутни резерви нараснаха от началото на годината с общо 22,24 млрд. долара след тяхно понижение с 67,24 млрд. долара през първите четири месеца на 2018-а година.

Стойността на китайските златни резерви се понижи през април до 78,35 млрд. долара от 78,525 млрд. долара в края на март, но в същото време техния размер продължи да се увеличава, достигайки 61,1 млн. тройунции спрямо 60,62 милиона тройунции през март.

Ройтерс напомня, че през по-голямата част от миналата година световните инвеститори се тревожеха за риска от изтичане на капитали от страната, докато китайската икономика се охлаждаше, и дебатираха с колко властите в Пекин ще позволят на местната валута (юан) да отслабне.

Неочаквано силните данни от март обаче предположиха, че икономиката на Китай започва бавно да се възстановява от нейната слабост, но внезапното ескалиране на търговското напрежение между Вашингтон и Пекин през тази седмица постави юана под натиск от продажби и поднови опасенията, свързани с китайския растеж.

В тази връзка китайската централна банка заяви в понеделник, че ще намали отношението на минималните задължителни резерви за някои малки и средни банки, което да помогне на малките по размер компании да се справят в условията на икономически спад.

През април китайският юан поевтиня с 0,3% спрямо щатския долар, като в същото време "зелените пари" поскъпнаха с 0,2% спрямо кошницата от останалите шест основни валути.

През миналата година юанът се обезцени с 5,3% спрямо долара, след като търговските отношения със САЩ се влошиха и китайската икономика започна да се забавя. От началото на настоящата година обаче той поскъпна с 1,6% спрямо долара, въпреки че през вчерашната търговия се обезцени с цели 1,4% към 16-месечно дъно около 6,8217 юана за един щатски долар (най-ниско ниво от 11-ти януари насам) вследствие на заплахите на Доналд Тръмп за повишаване от петък на митата за китайки стоки до 25%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!