Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо нарастване на германското индустриално производство през март

Индустриалното производство на Германия се повиши изненадващо през март за втори пореден месец благодарение на нарастване на строителството и на промишленото производство, показват данни на официалната статистика Destatis.

Това е една от малкото позитивни новини за този важен сектор на водещата европейска икономика, който продължава да изпитва проблеми от търговските напрежения в глобален план и от липсата на яснота по отношение на процеса на Брекзит (при какви условия Великобритания ще напусне ЕС).

Индустриалното производство нарасна през март с 0,5% след повишение с 0,4% през февруари (низходяща ревизия от ръст с 0,7%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за понижение с 0,5 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството от общото индустриално производство) се увеличи на месечна база с 0,4%, като производството на потребителски стоки нарасна с цели 1,1%, докато енергийното производство се повиши с 0,3 на сто.

В същото време строителството се повиши с 1,0% след ръст с цели 6,8% през февруари, а производството на капиталови стоки (на средства за производство) остана на нивото от предишния месец.

На годишна база индустриалното производство на Германия се сви през март с 0,9% след повишение с 0,2% през февруари (възходяща ревизия от понижение с 0,4%) и при очакванията на финансовите пазари за спад с 2,6 на сто.

Въпреки неочаквано добрите данни, перспективите пред германската индустрия остават "сдържани" в светлината на намаляващите поръчки и на слабите бизнес нагласи, коментираха от Министерството на икономиката. "Бизнес климатът в производствения сектор стана по-песимистичен. С оглед на това все още се очаква по-слаба индустриална ситуация през следващите месеци", допълниха от министерството.

По-рано тази седмица Destatis отчете по-слабо от очакваното нарастване на промишлените поръчки през март след техен силен спад през първите два месеца на годината. Последните проучвания на агенция Markit пък отчетоха продължаващо влошаване на бизнес нагласите в германската промишленост в началото на второто тримесечие.

Властите в Берлин и Европейската комисия пък намалиха рязко прогнозите си за растежа на германската икономика през 2019-а година до едва 0,5% след силна експанзия от 2,2% през 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна