Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс: Китай отстъпи назад от почти всички аспекти на търговската сделка със САЩ

Китай е върнал на САЩ проекта за търговско споразумение с големи промени в текста по отношение на почти всички основни американски искания, включително тези, свързани с кражбата на интелектуална собственост, принудителни трансфери на технологии, търговски тайни, политика на конкуренцията, манипулиране на валутните курсове и достъпа до финансови услуги, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки три свои източници от Белия дом и три източници от частния сектор, които са запознати с хода на преговорите.

Документът от 150 страници е претърпял от китайска страна редакции във всичките си седем глави, като източниците на Ройтерс коментират, че Китай е отказал да се ангажира с юридическа промяна на досегашните си политики, които накараха САЩ да започнат търговската война. Според тях това рискува да взриви месеците преговори между двете най-големи икономики в света.

Източниците на Ройтерс също така обясниха, че американският търговски представител Робърт Лайтхайзър пък се е опитал да лансира сделка, която да е по-малка от едно търговско споразумение и която да включва повече наказателни елементи, като например сделките, които САЩ очакват да имат с Иран и със Северна Корея.

Именно този напълно променен китайски проект за търговско споразумение вероятно накара Доналд Тръмп да отправи в неделя заплаха чрез Туитър, че от този петък ще повиши от 10% на 25% митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара.

На този етап говорители на Белия дом, на Търговския представител и на Министерството на финансите на САЩ не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар на тази информация.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви на брифинг в сряда, че изглаждането на разногласията е "процес на преговори" и че Китай не "избягва проблемите".

И той обаче отказа да коментира информацията на Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна