Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплахата от провал на търговските преговори САЩ-Китай продължава да вреди на фондовите борси

Днешната информация на Ройтерс, че Китай са се отрекли от почти всички договорени важни аспекти на търговската сделка със САЩ, задълбочи напрежението на световните капиталови пазари, предизвиквайки поредно понижение на европейските фондови борси и нов спад на фючърсите на американските фондови индекси преди старта на редовната търговия на Уолстрийт.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,42%, френският индекс CAC40 - с 0,27%, италианският MIB - с 0,66% и испанският IBEX-35 - с 0,67%.

Британският индекс FTSE100 също се оцвети отново в червено, понижавайки се с 0,32% въпреки рязката обезценка на британската лира, която на теория би трябвало да е в подкрепа за акциите на мултинационалите компании, търгувани на борсата в Лондон.

Немският фондов индекс DAX пък заличи напълно първоначалното си възходящо движение, което беше факт след по-добри данни за индустриалното производство в Германия през април и по-добри от очакваното финансови резултати на водещи компании като Siemens, Wirecard, MorphoSys и Osram Licht. В ранния следобед индексът DAX вече се колебае около вчерашното си ниво на затваряне.

Фючърсите на трите основни американки фондови индекса също отново се оказват на негативна територия, като тези на DJIA се понижават с близо 140 пункта (спад с 0,54%), на индекса S&P500 - с 0,62% и на Nasdaq100 - с 0,71%.

Това става факт, след като вчера те отбелязаха много силни загуби, като индексът DJIA се раздели с 473 пункта (спад от 1,79%), отчитайки най-солиден спад от 3-ти януари насам. Индексът Nasdaq Composite пък се понижи с 1,96%, а S&P500 - с 1,65%, като и двата индекса отбелязаха най-драматични понижения от 22-ри март насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени