Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо разширяване на търговския дефицит на САЩ през март до 50 млрд. долара

Търговският дефицит на САЩ се разшири слабо през март, тъй като изненадващо добрият икономически растеж през първото тримесечие подкрепи стабилното увеличаване на вноса за сметка на малко по-скромното нарастване на износа, показват данни на Департамента по търговия. Въпреки това, той продължава да се задържа под нивата от преди година, което е знак, че търговският дефицит може и да не окаже през настоящата година толкова силно негативно влияние върху икономическия растеж, колкото през 2018-а година.

През март 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се увеличи с 1,5% до 50,00 млрд. долара от 49,3 млрд. долара през февруари и очаквания на финансовите пазари за разширяване на дефицита към 50,1 млрд. долара.

Американският износ нарасна през март с 1,0% месечна база до 211,97 млрд. долара, най-вече в резултат на увеличения експорт за Китай на горива и на соя. Само в рамките на месец март износът на соя нарасна с цели 39% спрямо предходния месец, достигайки размер от 1,95 млрд. долара на фона на отслабващото по това време търговско напрежение между САЩ и Китай.

В същото време вносът в САЩ се повиши с 1,1% до 261,97 млрд. долара, отразявайки увеличаване на промишлените доставки от Германия и Япония, като вносът в частност от Германия достигна рекордна стойност.

Американският дефицит при търговията със стоки и услуги с Китай пък се сви през март до 28,27 млрд. долара от 30,12 млрд. долара през февруари, достигайки най-ниско ниво от април 2016-а година. Износът в посока Китай нарасна с 15% до 10,53 млрд. долара, докато вносът от Китай се понижи с 1,2% до 38,8 млрд. долара на фона на отбелязания по това време прогрес в търговските преговори между двете световни икономически сили. Дефицитът на САЩ спрямо Китай само при търговията със стоки пък се понижи с 16,2% до 20,7 млрд. долара, достигайки най-ниско ниво от март 2014-а година, тъй като вносът на китайски стоки се сви с 6,1 на сто.

Днешните данни потвърждават предварителната оценка на Департамента по търговия, че по-малкият търговски дефицит в началото на годината допринесе с 1,03 процентни пункта за изненадващо добрия растеж на БВП на САЩ с 3,2% през първото тримесечие на годината.

Все по-отчетливите сигнали през последните дни за нова ескалация на търговско напрежение между САЩ и Китай обаче могат да подкопаят в бъдеще тази позитивна траектория на американския търговски дефицит, ако действително се стигне до провал в стартиращия днес последен кръг на търговските преговори между двете най-големи икономики в света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна