Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лари Къдлоу: Белият дом очаква контрамерките на Китай относно новите митнически тарифи

Много вероятно е Доналд Тръмп и Си Цзинпин да се срещнат по време на Г-20 в Япония в края на юни, смята той

САЩ очакват ответни мерки от страна на Китай по повод увеличените американски митнически тарифи върху вноса на китайски стоки, след като преговорите във Вашингтон приключиха без постигането на търговска сделка, заяви в неделя главният икономически съветник на Белия дом Лари Къдлоу.

"Очакваните контрамерки все още не са се реализирали. Можем да научим повече за тях днес или утре", посочи Къдлоу пред телевизия Fox News. Той също така отбеляза, че планът на президента Доналд Тръмп за повишаване на тарифите на САЩ върху целия китайските стоки може да отнеме месеци.

"Говорим за няколко месеца, може би за три месеца. Не знам. Ще отнеме известно време и тогава, разбира се, президентът ще трябва да вземе окончателното решение по въпроса", отбеляза Лари Къдлоу.

В петък Съединените щати повишиха митата от 10% на 25% за китайски внос на стойност 200 млрд. долара, след като американски власти обвиниха Пекин, че се отказал от ангажиментите, поети в предишните кръгове на търговските преговори.

Президентът Тръмп пък нареди на търговския представител Робърт Лайтхайзър да започне да обмисля налагане на високи мита от 25% върху целия останал внос от Китай, които ще засегнат стоки за около 300 млрд. долара.

Самите последни преговори във Вашингтон приключиха в края на миналата работна седмица без постигане на сделка, но двете страни посочиха, че са вероятно едни бъдещи преговори.

Според Къдлоу все още няма конкретен график за бъдещи разговори, но той отбеляза, че китайските власти са поканили търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин отново да поседят Пекин.

Лари Къдлоу призна, че и двете страни ще платят за новата ескалация на митническата война. Той отбеляза, че Китай всъщност не плаща директно високите тарифи за стоки, идващи в САЩ, опровергавайки по този начин твърдението на Доналд Тръмп от събота, че търговските войни са "добри и лесни за спечелване" с оглед на "събираните" от САЩ мита от Китай.

Първоначално главният икономически съветник на Белия дом обясни, че Китай ще понесе значителни загуби на брутния си вътрешен продукт, тъй като ще бъдат засегнати китайските експортни пазари, докато влиянието върху растежа в САЩ ще бъде относително незначително благодарение на "страхотната" икономика на Доналд Тръмп.

Неговият домакин от Fox News Крис Уолас обаче го притисна по този въпрос. "Не Китай плаща високите тарифи. Американските вносители, американските компании плащат това, което всъщност е де факто увеличаване на данъците и се поема до голям степен от потребителите в САЩ".

Това принуди Лари Къдлоу да признае, че "и двете страни” ще се окажат в затруднено положение относно търговската война, но той допълни, че "това е риск, който трябва и може да бъде поет, без да навредим на икономиката ни по какъвто и да е съществен начин".

Според него Китай трябва да се съгласи с "много силни“ превантивни разпоредби относно евентуалната търговска сделка и заяви, че проблемът е в нежеланието на Пекин да въведе промени в законите, които бяха договорени. Къдлоу смята, че американските тарифи ще останат в сила, докато преговорите продължават.

Той също така посочи, че Доналд Тръмп и китайският президент Си Цзинпин могат да се срещнат в края на юни по време на международната конференция на страните от Г-20 в Япония.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан обаче беше цитиран да казва, че няма информация за подобна среща Си-Тръмп в кулоарите на конференцията на Г-20. Той също така посочи, че в даден момент Китай ще представи своите тарифни контрамерки.


"Мисля, че Китай почувства, че беше засегнат доста зле по време на неотдавнашните преговори и се надява да изчака следващите президентските избори в САЩ през 2020-а година, за да види дали управляващите в Пекин биха извадили късмет, ако спечелят демократите", заяви от своя страна Доналд Тръмп в събота чрез Туитър.

Пекин отвърна на предишни тарифни повишения, като увеличи митата върху вноса в Китай на американски стоки на стойност 110 млрд. долара. В същото време властите в Пекин се прицелиха в американските компании, опериращи в Китай, забавяйки митническите процедури и засилвайки регулаторния контрол.

Републиканският сенатор Ранд Пол пък заяви в неделя пред телевизия ABC, че е посъветвал президента да финализира скоро търговската сделка с Китай, "защото колкото по-дълго сме въвлечени в тарифна битка или търговска война, толкова има по-голяма опасност да навлезем в икономическа рецесия заради това".

Двете водещи икономики продължават да спорят относно твърденията на САЩ, че Китай краде технологии и натиска американските компании да предоставят търговски тайни, като това е част от агресивна кампания за превръщане на китайските компании в световни лидери в областта на роботиката, електрическите автомобили и други напреднали индустрии.

Междувременно китайският национален таблоид "Глобал Таймс" (Global Times) отбеляза в челна статия в понеделник, че страната няма причини да се страхува от търговска война.

"Схващането, че Китай не може да понесе това, е фантазия и неправилна преценка. Ако не беше сериозно провокиран, китайският народ не би предпочел една търговска война. След като страната ни е стратегически принудена, тя може да запази своя суверенитет и достойнство, както и дългосрочните права на китайския народ", посочва китайският официоз.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени