Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайбе Юсеин тренира с четирикратна олимпийска шампионка в Япония

Националките по борба заедно с легендата Ичу.
Снимка: БФБорба

Тайбе Юсеин, Биляна Дудова и Мими Христова имаха шанса да тренират със звездата на японската женска борба Каори Ичу по време на лагера си в Окаяма. Четирикратната олимпийска шампионка в категориите до 63 кг и до 58 кг пристигна заедно със съотборничките си от Токийския университет и остана два дни на сбора с българките, съобщиха от БФ Борба.

"Доста полезна тренировка за нас. Тя е изключителен професионалист. Порази ме отношението й не само към това, което се случва на тепиха, но и извън него. И въпреки, че е толкова титулувана, останала си е изключително земна", каза треньорът Петър Касабов.

Ичу е абсолютна рекордьорка по брой титли в борбата, като от световно първенство има 10 златни отличия. След триумфа в Рио 34-годишната азиатка си бе дала почивка, а през декември се върна, за да спечели вътрешното първенство. И се прицели към пето олимпийско злато от Токио 2020.

Особен интерес домакините проявяват и към световната и двукратна европейска шампионка Тайбе Юсеин. Само преди дни азиатците пуснаха по националната телевизия и филма, който бе заснет за нея. 

"Интересното е, че японците не се интересуват само от Тайбе Юсеин като шампионка, като звезда на българския отбор, но ги интересува и кой стои зад тези успехи. Така че вниманието към нея и към мен, като треньор на този отбор, е много голямо". добави Касабов.

"Обещаха да направят втора серия с Тайбе след олимпиадата", допълни Валентин Райчев, генерален секретар на федерацията. Днес той се завърна от Япония, където подписа договор за сътрудничество с домакините до 2020 г. Той включва още един лагер в Страната на Изгряващото слънце, като има вероятност и преди самите игри състезателките ни да имат аклиматизационен лагер.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна