Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган обвини Асад в саботаж на руско-турските усилия за деескалация в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган обвини сирийския режим в „стремеж към саботаж“ на отношенията между Анкара и Москва с последната си офанзива в северозападната част на страната. Това написа  написа директорът по комуникациите на турското президентство Фахретин Алтун в Туитър. 

Сблъсъците в провинция Идлиб отнеха живота на поне 42 бойци в неделя и понеделник, а бомбардировки на армията възпрепятстват здравните услуги в региона, съобщи по-рано правозащитна организация.

Трите милиона жители на Идлиб трябваше да бъдат предпазвани от буферна зона, сделката за която бе подписана миналия септември от Русия и Турция.

В телефонен разговор късно снощи Ердоган заявил пред руския си колега Владимир Путин, че офанзивата на силите на сирийския лидер Башар Асад „има за цел да саботира турско-руското сътрудничество“.

В съобщението от турска страна не се споменава факта, че руски сили също участват в офанзивата срещу джихадистката групировка „Тахрир ал Шам“, която миналата година се съюзи с части от бунтовническата Свободната сирийска армия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна