Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" критикува предложение на британския парламент за забрана на 5G технологията на компанията

Уилбър Рос: Влизането на "Хуавей" в "черния списък" с фирми на САЩ влиза в сила от петък

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) критикува доклад, публикуван в Парламента на Обединеното кралство в четвъртък, в който се препоръчва забраната на неговата 5G технология във Великобритания.

Компанията настоява, че тя е "притежавана от служител" и следователно "не приема инструкции от китайското правителство".

Говорител на "Хуавей" заяви: "Този доклад е дълъг откъм политически мотивиран инсинуация, но кратък откъм факти. Той фундаментално не разбира естеството на съвременния Китай, на глобалните технологични пазари и на мобилните технологии от пето поколение".

"Ние сме независима компания, която е собственост на служителите и която не приема инструкции от китайското правителство. За 32 години не е имало съществени проблеми с киберсигурноста на нашето оборудване. Участието на "Хуавей" във изграждането на 5G мрежи във Великобритания ще се основава на солидни доказателства, а не на необосновани спекулации и необосновани обвинения", подчертаха от китайската компания.

По-рано през деня британският държавен секретар по въпросите на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Джереми Райт обеща, че Лондон ще вземе самостоятелно решение по отношение на 5G технологията на китайския технологичен гигант, след като вчера САЩ включи "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с компаниите.

Напомня се, че министърът на отбраната на Великобритания Гейвин Уилямсън беше уволнен на 1-ви май за изтичане на информация в британската преса, че Обединеното кралство не планира да наложи забрана на "Хуавей".

Междувременно министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви, че в петък официално ще влезе в сила включването на "Хуавей" в т.нар. "черен списък" с фирми поради опасения от кибер-шпионаж от страна на китайското правителство.

"Заповедта, която се занимава с "Хуавей", ще бъде ефективна утре", посочи Рос в интервю за телевизия Блумбърг. Изпълнителната заповед, която беше обявена в сряда, забранява на китайският гигант да придобива компоненти и технологии от американски фирми без одобрение от правителството на САЩ.

Той допълни, че от утре (17-и май) влиза в сила и забраната на чуждестранни компании, представляващи заплаха за националната сигурност, да участват в изграждането на 5G мрежи в САЩ.

Според него компанията "Хуавей", която е най-силно засегната от забраната, не е част от търговските преговори между САЩ и Китай.

От своя страна "Хуавей" заяви, че забраната "ще нанесе значителни икономически щети на американските компании, с които ние правим бизнес", ще засегне "десетки хиляди американски работни места и ще наруши глобалната верига за доставки".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна