Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Митата върху китайските стоки карат компаниите да напускат Китай

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че американските тарифи върху вноса на китайски стоки карат компаниите да преместват производството си от Китай във Виетнам и в други азиатски страни. Той също така отбеляза, че всяко едно търговско споразумение с Китай не може да бъде сделка от типа "50 на 50".

В интервю за телевизия Fox News, излъчено в неделя вечер и цитирано от Ройтерс, Доналд Тръмп каза, че САЩ и Китай “имаха много силна сделка, имахме добра сделка и те я промениха. Аз казах, че това е о'кей, тогава ще обмитим продуктите им".

Ройтерс напомня, че на този етап не са планирани по-нататъшни разговори между водещи китайски и американски търговски преговарящи, след като техният последен кръг приключи на 10-и май - точно когато Тръмп повиши митата за внос на китайските продукти на стойност 200 милиарда долара от 10% на 25%.

Тръмп предприе тази стъпка, след като Китай провали преговорите, настоявайки в последния момент за важни промени в сделката, за която официалните представители на САЩ твърдяха, че е до голяма степен вече съгласувана. Оттогава и двете спорещи страни втвърдиха тона, което предполага, че възобновяването на преговорите с цел прекратяване на 10-месечната търговска война между двете най-големи икономики в света едва ли ще се случи скоро.

Доналд Тръмп заяви в интервюто си за Fox News, че ще се радва да запази тарифите за китайските продукти, тъй като САЩ ще получат 100 и повече милиарда долара от новите мита. Но той добави, че вярва, че в крайна сметка Китай ще сключи сделка със Съединените щати, "защото те биват убити от тарифите, Китай е напълно убит".

Президентът на САЩ също така отбеляза, че е казал на китайския си колега Си Цзинпин преди последните кръгове от преговорите, че всяка една сделка помежду им не може да бъде от типа "50 на 50", като тя трябва да бъде повече в полза на Съединените щати заради търговските практики на Китай в миналото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна