Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с прикрити съмнителни транзакции през "Дойче банк" на Доналд Тръмп и неговия зет Джаред Кушнер

Спад на акциите на голямата германска банка с над 3% до исторически дъна

Специалисти по борбата с изпирането на пари в "Дойче банк" (Deutsche Bank) са засекли през 2016-а и 2017-а година многобройни съмнителни сделки, включващи юридически лица, контролирани от президента на САЩ Доналд Тръмп и неговия зет Джаред Кушнер, които е трябвало да бъдат докладвани на федералният наблюдател, отговарящ за финансовите престъпления, съобщи в неделя американския вестник "Ню Йорк Таймс".

Цитирайки пет настоящи и бивши служители на "Дойче банк", изданието посочи, че ръководителите на германската банка, която е отпуснала милиарди долари на компании на Тръмп и на Кушнер, са отхвърлили препоръките на техните служители и техните т.нар. "Доклади за подозрителна дейност" никога не са били предоставени на съответните органи към Министерството на финансите, занимаващи се с финансовите престъпления.

"Таймс" съобщи, че сделките, част от които са били свързани с вече несъществуващата фондация на президента Тръмп, са отразили подозрителни сигнали в компютърната система на банката, предназначени за откриване на незаконна дейност, според бивши служители на "Дойче банк".

Според американското издание, служителите на банката са възприели решението на своите началници да не докладват подозрителните транзакции в резултат на разхлабен подход относно законите за пране на пари. Цитираните неназовани бивши служители на "Дойче банк" са посочили, че техните банкови ръководители са отхвърлили техните сигнали, за да защитят връзките с доходоносни клиенти на голямата кредитна институция.

Новината, че банката се е опитала да прикрие поредица от подозрителни сделки на Тръмп и неговия зет, причини агресивни разпродажби на акции на "Дойче банк" по време на търговията в понеделник. Акциите на немският финансов гигант се обезценяват с 3,3% към тяхно рекордно историческо дъно от 6,61 евро за една акция. Това стана факт само няколко дни преди годишното общо събрание на "Дойче банк".

Последният път, когато акциите на германската банка се търгува в рекордни дъна около 6,68 евро за една акция, беше през декември миналата година на фона на съобщения за евентуално  ѝ сливане с конкурента "Комерцбанк" (Commerzbank).

Междувременно президент на САЩ Доналд Тръмп отхвърли информацията на "Ню Йорк Таймс". В серия туитове в ранните часове на днешния ден той заяви, че е имал толкова много пари като бизнесмен, че не се нуждаел от банки. Той също така отрече, че някой от парите му са дошли от Русия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени