Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставки на оръжия подклаждат марионетна война в Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки ембарго на ООН, оръжия все още се доставят в Либия, където офанзивата на военачалника Халифа Хафтар към столицата заплашва да ескалира в марионетна война между регионални играчи, коментира АФП.

Хафтар, чиято самопровъзгласила се за Либийска национална армия (ЛНА) е съюзена с администрация в Източна Либия, е подкрепян по-специално от Египет и ОАЕ.

От другата страна Турция и Катар подпомагат международно признатото правителство на националното единство в Триполи.

На 4 април Хафтар предприе атака срещу столицата, която достигна южните покрайнини на Триполи, където бе спряна от правителствени сили и милиции от Западна Либия.

И двете страни извикаха подкрепления на фона на нови оръжейни доставки, въпреки ембаргото на ООН, наложено през 2011 г. след бунтът, който със западна подкрепа свали покойния лидер Муамар Кадафи.

В събота правителството в Триполи се похвали със снимки във Фейсбук на десетки турски бронирани машини „Кирпи“ на летището в столицата. Без да уточнява източника им.

Кораб с молдовски флаг, който е направил доставката, принадлежи на турска фирма и е отплавал от пристанище в Турция, сочат данни от навигационни уебсайтове.

В бърз отговор близки до Хафтар медии публикуваха снимки и видеоклипове на йордански бронирани автомобили, които били доставне на ЛНА.   

„Подобни доставки показват, че нито една страна не планира да отстъпва“, коментира Арно Деладанд, консултант в сферата на отбраната и експерт по Либия.

Военен източник в Източна Либия отказа да потвърди или отрече доставка от Йордания, но подчерта, че „няма прекратяване на потока от подкрепления“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени