Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" получи 90-дневен лиценз от Министерството на търговията на САЩ

Снимка: БТА

Властите в САЩ решиха временно да отслабят наложените през миналата седмица тежки търговски рестрикции спрямо китайския технологичен гигант "Хуавей", като целта е да се минимизират негативните влияние върху американските клиенти на компанията.

Американското Министерство на търговията ще позволи на "Хуавей" (Huawei Technologies Co.) и на 68 юридически лица на компанията да продължават да закупуват продукти, произведени в САЩ, за да поддържа съществуващите мрежи в страната и да предоставя софтуерни актуализации на съществуващите смартфони с марката Huawei.

Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света обаче няма право да купува американски части и компоненти, за да произвежда нови свои продукти без да получи допълнителен лиценз за подобна дейност, който лиценз вероятно ще бъде отказан.

Правителството на САЩ заяви, че е наложило ограниченията поради участието на "Хуавей" в дейности, противоречащи на националната сигурност или интересите на външната политика. През миналата седмица Министерството на търговията добави "Хуавей" и 68 негови юридически лица към т.нар. "черен списък" от компании, което прави почти невъзможно китайската фирма да закупи стоки и продукти, произведени в САЩ.

Временното разрешение е предназначено да даде на телекомуникационните оператори, които разчитат на оборудване на "Хуавей", да постигнат договорености с други компании, заяви късно снощи американският министър на търговията Уилбър Рос. "Накратко, този временен лиценз ще позволи операциите да продължат за съществуващите потребители на мобилни телефони с марката Huawei и за провинциалните широколентови мобилни мрежи в САЩ", добави Рос.

Лицензът, който ще бъде в сила до 19-и август, предполага сериозни промени през следващите седмици и месеци във веригата за доставки на "Хуавей", които могат да имат непосредствени, мащабни и непредвидени последици за клиентите на китайския технологичен гигант, отбелязва Ройтерс.

Министерството на търговията на САЩ добави, че ще прецени дали да удължи предоставения временен лиценз след 90 дни.

Трябва да се има предвид, че от 70-те милиарда долара, които "Хуавей" изхарчи за закупуване на компоненти през 2018-а година, около 11 млрд. долара са отишли в американски технологични компании, включително във водещи фирми като Qualcomm Inc., Intel Corp и Micron Technology Inc.

Според последен анализ, цитиран от Ройтерс, относно потенциалното въздействие на строгия експортен контрол върху технологичния сектор на САЩ, се установи, че американските фирми биха могли да загубят до 56,3 млрд. долара при продажби с цел износ в продължение на пет години.

Предоставеният на "Хуавей" 90-дневен лиценз вероятно има за цел да даде на американските компании повече време за намиране на резервни решения, както и да послужи като разменна монета при евентуално скорошно подновяване на търговски преговори с Китай, които по-рано този месец влязоха в задънена улица.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна