Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ОИСР отново намали прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2019 година до 3,2 на сто

Организация за икономическо сътрудничество

Организацията за икономически сътрудничество и развитие (ОИСР) намали отново прогнозата си за световния растеж, предупреждавайки, че САЩ и Китай трябва да разрешат търговските си спорове, за да подкрепят глобалната икономика.

ОИСР вече очаква световната икономика да нарасне през 2019-а година с 3,2% (най-слаб растеж от 2016-а година насам) след предишна оценка през март за експанзия с 3,3%, като това представлява поредна низходяща ревизия от миналия ноември ноември насам. В същото време потвърди прогнозата си за малко по-добър растеж на глобалната икономика от 3,4% през следващата година, но само при положение, че САЩ и Китай се откажат от въведените по-рано този месец нови двустранни митнически тарифи.

Голямата международна организация предупреди, че настоящите темпове на растеж са недостатъчни, за да доведат до значителни подобрения на заетостта или на световния жизнен стандарт.

"Крехката световна икономика се дестабилизира от търговските напрежения", отбеляза главният икономист на ОИСР Лорънс Буун. "Растежът се стабилизира, но икономиката е слаба и на хоризонта продължава да има много сериозни рискове. Правителствата трябва да работят по-усилено, за да гарантират връщане към по-силен и по-устойчив растеж", добави Буун.

Без да взима предвид последното увеличение на митата до 25% от страна на двете водещи световни икономики, ОИСР очаква, че БВП на САЩ ще нарасне тази година с 2,8% (над прогнозата от март за растеж с 2,6%) преди да последва забавяне на растежа до 2,3% през 2020-а година (малко над мартенската прогноза от 2,2%).

В същото време беше потвърдена прогнозата за растеж на китайската икономика с 6,2% през тази и с 6,0% през следващата година.

Базираната в Париж организация обаче предупреди, че икономическият растеж в Китай и САЩ може да бъде по-нисък със средно между 0,2% и 0,3% до 2021-а и 2022-а година, ако двете страни не се откажат от взаимната тарифна война, която ще доведе до по-нататъшно намаляване и на глобалните икономически перспективи.

По-рано този месец президентът на САЩ Доналд Тръмп увеличи митата от 10% до 25% за вноса на китайския стоки за 200 млрд. долара, докато властите в Пекин отговориха с предстоящо от 1-ви юни повишение до 25% на митата за вноса на американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

ОИСР увеличи слабо прогнозите си за икономическия растеж на еврозоната до 1,2% през 2019-а и до 1,4% през 2020-а година след направената през март рязката низходяща ревизия до експанзия от едва 1,0% през тази и от 1,2% през следващата година. Малко по-добрата оценка се базира на факта, че спадът в икономиката на Италия се оказа не чак толкова силен, колкото се очакваше през март.

Междувременно ОИСР повиши и прогнозата си за растежа на британската икономика до 1,2% през тази година от 0,8% през март с оглед на отлагането на Брекзит до края на октомври 2019-а годна. За 2020-а година се очаква БВП на Великобритания да нарасне с 1,0% вместо с 0,9%, каквато беше предишната прогноза, но само при положение, че Обединеното кралство напусне Европейския съюз с договорено двустранно споразумение.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от