Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин: Няма планове за визита на Пекин за нови търговски преговори

Финансовият министър на САЩ очаква среща между Доналд Тръмп и Си Цзинпин до края на юни

Стивън Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Стивън Мнучин заяви в сряда, че на този етап няма планове за следващото си посещение в Пекин за възобновяване на търговските преговори между двете най-големи икономики в света след последната ескалация на напрежението.

"Ние бяхме на път да постигне търговска сделка, но за съжаление се върнахме назад", посочи той за телевизия CNBC непосредствено преди негово изслушване пред Комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ.

Пред самата Финансова комисия на Конгреса Стивън Мнучин посочи, че се очаква президентът на САЩ Доналд Тръмп да се срещне с китайския си колега Си Цзинпин до края на юни.

Говорейки за обмисляното въвеждане на високи мита от 25% за допълнителния китайски внос на стойност около 300 млрд. долара, финансовият министър заяви, че по този въпрос няма да има решение в рамките на още 45 дни.

В същото време Стивън Мнучин призова Конгреса на САЩ да повиши тавана на държавния дълг колкото е възможно по-скоро, като подчерта, че се очаква американското правителство да изчерпи възможността си да взима ново заеми около края на лятото.

"Не съм определил точна дата, но бих казал, че става въпроса за късното лято", отбеляза той по време на неговото изслушване от Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите.

"Споделям вашата загриженост. Бих призовал Конгреса да вдигне тавана на дълга колкото се може по-скоро", отбеляза Мнучин.

Министърът на финансите също така заяви, че Белият дом ще блокира всички програми за финансиране на Международния валутен фонд (МВФ) за проекти по китайската инициатива "Един пояс, един път", в случай че те не са достатъчно прозрачни. Той добави, че  МВФ също ще така ще изисква пълна прозрачност по отношение на плащанията или кредитите на Пекин.

Той подчерта, че правителството на САЩ ще продължи да окуражава Китай да се присъедини към Парижкия клуб, състоящ се от големи страни кредитори.

Инициативата на Китай "Един пояс, един път" представлява най-големият проект за развитие на инфраструктурата в света на стойност близо 64 милиарда долара.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна