Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риск от свиване на печалбата на "Ейпъл" с цели 29%, ако Китай наложи забрана на нейните продукти

Има риск за рязко свиване на печалбата на "Ейпъл" (Apple Inc.) с около 29%, или с $3,35 за една акция, ако продуктите на компанията бъдат забранени в Китай в отговор на мерките, предприети от правителството на САЩ срещу "Хуавей", прогнозира американската банка Goldman Sachs.

"Това представлява 100% от очакваните печалби на Apple от нейните експозиции в континентален Китай и в Хонконг", твърдят анализатори на голямата американска банка.

На базата на собствените оценки на компанията, продажбите на Apple в континентален Китай съставляваха около 96% от общите продажби в Китай през 2013-а и 2014-а година, като годината по-късно рано (през 2015-а) производителят на iPhone спря да предоставя тази информация. Според данни на анализаторската компания Gartner обаче се предполага, че през 2019-а година ще има около 39 милиона пратки на iPhone за Голям Китай, 83% от които ще отидат в континентален Китай, 13% в Хонконг и по-малко от 5% в Тайван.

Съществува и риск за американския технологичен гигант по отношение на неговите вериги на доставки, повечето от които са базирани в континентален Китай, включително окончателното сглобяване на смартфоните iPhone в заводи на местната компания Foxconn.

"В момента ние не допускаме ограничения върху производството на iPhone от страна на властите в Пекин. Ако обаче Китай ограничи производството на iPhone по някакъв начин, ние не вярваме, че компанията ще успее да прехвърли голям обем от своето производство на смартфони извън Китай в кратък срок, макар че подобно изтегляне би могло да има негативни последици за цялата китайска технологична екосистема, както и за местната заетост", се посочва в анализа на Goldman Sachs.

С оглед на това американската банка оценява рейтинга на акциите на Apple като неутрален, но в същото време намали своите прогнози цени на акциите на компанията до $178 от $184.

Анализът на Goldman Sachs се отразява негативно на акциите на Apple, като те се понижават с около 1,5% през днешната търговия на Уолстрийт.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени