Eмисия новини
от 07.00 часа

МВФ: Високите митнически тарифи могат да отнемат около 0,3% от растежа на световната икономика.

Търговската война между САЩ и Китай "застрашава" глобалния икономически растеж през настоящата година и може да доведе до повишаване на цените за потребителите, предупреди Международният валутен фонд (МВФ) в анализа, публикуван в четвъртък.

Според експерти на фонда, в случай, че новите двустранно наложени високи мита и други наказателни мерки между САЩ и Китай продължават и занапред, те биха могли да обхванат и други страни и да доведат до отслабване на растежа на световния брутен вътрешен продукт (БВП) с около 0,3%, макар и само в краткосрочен план.

Експертите на МВФ заявиха, че наложените наскоро многомилиардни тарифи са били най-вече поети в негативен план от американските домакинства с ниски доходи и от фирмите-вносителки, като в същото време високите мита са оказа смесено въздействие върху производителите.

"Нещо повече, неспособността да се решат търговските различия и по-нататъшната ескалация в други области, като автомобилната индустрия, която би обхванала няколко държави, би могла да влоши още повече бизнес и нагласите на финансовите пазари, да повлияе негативно на лихвените спредове на облигациите и на валутите на нововъзникващите пазари, като същевременно доведе до забавяне на инвестиции и на международната търговия", заключват анализаторите на МВФ.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от