Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Управлението на Тереза Мей беше труден период за отношенията ни с Великобритания

Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президентски говорител Дмитрий Песков заяви в петък, че времето на Тереза ​​Мей като премиер на Обединеното кралство е било много труден период за отношенията на Лондон с Москва, предаде ТАСС.

Песков обаче посочи, че Русия ще продължава да наблюдава ситуацията във Великобритания и в Брюксел, тъй като Европейският съюз е основен търговски партньор на Москва.

"За съжаление, не мога да си спомня за каквито и да са отличителни знаци, които биха могли да илюстрират някакъв принос за развитието на двустранните отношения между Русия и Великобритания. По-скоро беше обратното: Премиерството на Тереза Мей беше много сложен период в нашите двустранни отношения", отбеляза говорителят на руския президент.

"Ние внимателно наблюдаваме настоящите процеси, на първо място, тъй като Европейският съюз е нашият основен търговски и икономически партньор. Поради тази причина ние естествено се интересуваме от предвидим, стабилен и развиващ се партньор", добави той.

Междувременно френският президент Еманюел Макрон настоя за "бързо изясняване" от Обединеното кралство за това как страната планира да подходи към процеса на Брекзит след оставката на премиера Тереза Мей, съобщи в петък Елисейският дворец.

Франция отбеляза, че Макрон е готов да работи за осигуряването на контролиран и дисциплиниран Брекзит заедно с наследника на г-жа Мей, но предупреди, че "във времена на важни избори, британските гласове за отхвърляне, без представянето на алтернативни проекти, водят до безизходица".

Ирландският външен министър Саймън Ковъни пък настоява, че няма вероятност Европейският съюз да предоговори вече съществуващата Брекзит сделка, независимо от това кой ще бъде следващия британски премиер.

Говорителката на испанския премиер пък посочи, че "твърдият Брекзит вече изглежда невъзможно да бъде спрян" след решението на Тереза Мей да се оттегли от поста на британския премиер на 7 юни.

Мадрид определи оставката на Мей като "лоша новина" и подчерта готовността на страната за Брекзит без сделка.

Испанската говорителка също така отбеляза, че правителството на Великобритания и британските депутати ще бъдат единствено отговорни за неконтролиран Брекзит и за негативните последици от подобен сценарий.

От Европейският съюз завиха, че оставката на Тереза Мей няма да промени с нищо преговорите за оттегляне на Обединеното кралство. Крайният срок за излизането на Великобритания от ЕС е на 31-ви октомври тази година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна