Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската полиция арестува алжирски студент, заподозрян за бомбения атентат в Лион

Арестувани са и неговата майка, както и друг алжирски студент, който е семеен приятел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската полиция е арестувала заподозрян за експлозията в югоизточния град Лион от миналата седмица, при която бяха ранени 13 души, съобщи в понеделник министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер, цитиран от агенция Франс прес.

Заподозреният бомбаджия е 24-годишен алжирски гражданин, който беше арестуван заедно с неговата майка и с още един алжирски студент - приятел на семейството, посочи Парижката прокуратура. Заподозреният е студент по "Изчислителна техника", който преди това не е бил известен на полицията, заяви кметът на Лион Жерар Коломб.

Полицията също така е разпитвала и неговата сестра, но тя не била арестувана, добавиха парижките прокурори.

Френската полиция издирваше мъж, който е карал колело близо до мястото на взрива, облечен в зелена тениска и бермуди и който е носел тъмна раница.

"Арестуван е заподозрян", написа Кастанер по-рано днес в Труитър.

Парижката прокуратура, която има юрисдикция относно терористични разследвания във Франция, потвърди, че арестуваният в Лион 24-годишен алжирски гражданин е заподозреният бомбаджия.

Той беше обект на обширно преследване от петък вечерта, когато пред пекарна близо до ъгъла на две претъпкани пешеходни улици в историческия център на Лион беше поставено взривно устройство, пълно с винтове и сачмени лагери.

Полицията разпространи в Туитър снимки на заподозрения, което доведе до няколко десетки обаждания от хора с информация.

Източници, близки до разследването, подозират, че експлозивът е бил ацетон пероксид, или APEX, летливо съединение, използвано и при смъртоносните нападения в Париж на 13 ноември 2015 година.

Следователите са открили малки винтове, сачмени лагери и батерии заедно с платка с печатна схема и дистанционно задействащо устройство.

При петъчния взрив в Лион бяха ранени тринадесет души - осем жени, четирима мъже и 10-годишно момиче - 11 от тях се нуждаеха от болнично лечение. Никое от нараняванията не се смята за животозастрашаващо, но властите заявиха, че са необходими операции за отстраняване на шрапнели.

Франция се намира в повишено ниво на тревога след вълната от смъртоносни джихадистки терористични атаки от 2015 година насам, при които загинаха над 250 души.

Групировката "Ислямска държава" стои зад много от тези нападения, макар че все още никой не е поел отговорност за взрива в Лион.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна