Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Политико“: Фронтът срещу Вебер вече се материализира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Манфред Вебер е кандидатът за председател на ЕК от партията, която спечели най-много места на евроизборите, но това далеч не означава, че ще получи поста, коментира „Политико“.

Либералите, които се представиха далеч по-добре от предишния вот за ЕП, днес изстреляха първите изстрели в битката срещу претендента на Европейската народна партия за най-желания пост в ЕС.

„Ясно е, че смятаме кандидатът на ЕНП за тотално дисквалифициран“, заяви Паскал Канфан, №2 в листата на партията на френския президент Еманюел Макрон „Република, напред!“, която влезе в съюз с Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

„Ще застанем с цялата си тежест, за да балансираме или с френски кандидат, който може да е Мишел Барние, или с друг, който във всеки случай ще бъде по-близо до центъра на гравитация в новия Европарламент, но далеч не толкова вдясно, колкото по-рано“, каза Канфан.

На фона на сериозни загуби за ЕНП и социалдемократите се очаква АЛДЕ, доминирана от Макрон и от холандския премиер Марк Рюте, да изиграе сериозна роля в пазарлъците за високите постове, които започват утре с неформална среща на върха в Брюксел. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна