Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" оспорва законността на забраната на САЩ за продажба на негово оборудване

Забраната засяга 1200 доставчици и заплашва да засегне 3 млрд. клиенти на "Хуавей" в 170 страни

Лого на китайската компания „Хуавей“ на технологичното изложение CeBit в Хановер, Германия, през 2012 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският технологичен гигант "Хуавей" (Huawei) подаде иск в Източния окръжен съд в Тексас, САЩ, оспорващ конституционността на закона, който ограничава продажбите на негово телекомуникационно оборудване в САЩ.

Главният юрисконсулт на компанията Сун Люпин заяви на брифинг за пресата, че е подал искане до съда да постанови дали Съединените щати са конституционно задължени да прилагат клауза за военните разходи, която забранява на правителството и на неговите доставчици да ползват оборудване на "Хуавей".

Китайската компания е най-големият световен производител на мрежово оборудване, но в момента се бори да запази достъпа до основните пазари за комуникации от следващо поколение (за т.нар. 5G мрежи), тъй като управляващите във Вашингтон твърдят, че "Хуавей" заплашва международната киберсигурност.

През март "Хуавей" подаде иск съда в Плано, Тексас, където се намира американската централна на компания, срещу Закона за националната отбрана (NDDA), подписан от американския президент Доналд Тръмп през миналия август, който забранява на федералните агенции и на техните контрагенти да използват оборудване и услуги на компанията.

Целта на новия иск е да се ускори съдебния процес за по-скорошно предоставяне на американските клиенти на достъп до оборудването на "Хуавей", според днешно изявление на китайският технологичен гигант.

Главният юрисконсулт Сун Люпин заяви, че "държавната кампания на санкции" срещу компанията няма да подобри киберсигурността.

"Политиците в САЩ използват силата на цяла една нация, за да преследват една частна компания. Това не е нормално и представлява много опасен прецедент", посочи той. "Днес това са телекомуникациите и "Хуавей", утре това може да бъде вашата компания, вашата индустрия, вашите клиенти", посочи Сун Люпин пред репортери в централата на компанията в Шенжен.

Според него наложената от САЩ забрана засяга повече от 1200 доставчици и заплашва да засегне 3 милиарда крайни клиенти на "Хуавей" в 170 страни.

Сун Люпин добави, че администрацията на САЩ не е успяла да докаже, че фирмата е заплаха за сигурността. "Няма оръжие, няма пушек. Само спекулации", посочи той.

Изслушването по подадения иск пред Източния окръжен Тексаски съд е насрочено за 19-и септември.

Подаденият иск е пореден етап от продължаващия сблъсък на китайският технологичен гигант с американското правителство и част от подновената в последна време ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна