Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централният площад на Пловдив ще е готов за празника на града

18
Археологът Елена Кесякова
Снимка: Екатерина Костова

Централният площад на Пловдив ще бъде завършен и открит за празника на града 6 септември. Това съобщи на работния терен днес кметът Иван Тотев. 

Мащабните разкопки започнаха през 2012 година, въпреки негативните коментари, че не е необходимо да бъде разкопана и западната част на античния комплекс, подчерта той.

Седем години по-късно пространството, близо 5 декара, е оформено в голямата си част с гранитни плочи, а по разкопките все още се работи, като се реконструират колоните и се укрепват скатовете. 

Каменните блокове, които в момента се виждат, ще бъдат покрити със зеленина, хората ще могат да слизат от няколко страни.

Три водни площи се планува да има на площада и да свързват Цар Симеоновата градина с него - два фонтана с разпръскващи дюзи, единият от които ще е на мястото на стария фонтан, и още един с размери 6 на 30 метра.

Това, което пловдивчани и гостите на града ще виждат, минавайки през площада, в завършения му вид, е древната тракийска агора от началото на 1 век, както и още 3 времеви пласта до 5 век. Ще се вижда също и надписът на западните входове, посветен на Херос - богът, който е закрилял предците ни.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна