Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холандия забрани мотоциклетния клуб „Ангелите на ада“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Холандски съд забрани днес мотоциклетния клуб „Ангелите на ада“ и нареди всички негови клонове в страната да бъдат закрити, докато властите продължават да затягат мерките срещу т.нар. мотоциклетни банди извън закона, предаде АФП.

„Ангелите на ада“ са заплаха за обществения ред. Това е клуб, в който цари култура на беззаконие, а властите се държат извън вратите му“, обяви съдът в централния град Утрехт. И допълни в становището си: „Ангелите на ада“ е най-големият и най-мощен мотоциклетен клуб. Те смятат, че другите клубове трябва да ги следват, а това води до продължителни конфликти“.  

Холандската прокуратура, която повече от десетилетие се опитва да издейства забрана на клуба, се позовава на инцидент в южния град Керкраде, в който кафене, посещавано от конкурентите „Бандидос“, бе подпалено през 2015 г.

Следващата година „Ангелите на ада“ бяха замесени в мащабна разпра в ресторант в Ротердам с друг конкурентен клуб.

Забраната на основания в края на 40-те г. на XX век в Калифорния клуб е пореден опит на холандските власти да обуздаят бандите извън закона, които често са замесени в наркотрафик и търговия с оръжие.

Същият съд в Утрехт през 2017 г. забрани и „Бандидос“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна