Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаващ спад на световните борси с оглед на ескалиращата търговска война

Ескалиращото търговско напрежение между Вашингтон и Пекин продължава да се отразява негативно на световните фондови борси, принуждавайки инвеститорите да продават високорискови активи като акциите и да купуват държавни облигации на Германия и САЩ, ползващи се със статута на "активи-убежище", което води до понижаване на тяхната доходност към многомесечни дъна.

Опасенията за продължителна търговска война и за по-нататъшно икономическо забавяне в световен план се подсилват от решението на китайския технологичен гигант "Хуавей" да подаде иск в американски съд,  оспорващ конституционността на закона, който ограничава продажбите на негово телекомуникационно оборудване в САЩ.

Търговското напрежение между двете водещи икономики ескалира допълнително и от все по-чести информации, идващи от Пекин, че Китай обмисля да възможността за ограничаване на износа на редкоземни елементи и метали за Съединените щати, които са широко използвани при производството на електроника и на военно оборудване.

Kитай осигурява около 80% от американския внос на редкоземни метали. Ако Пекин действително наложи забрана за този свой износ, негативният ефект може да навреди на високотехнологичното производство и да печалбите на редица американски компании за няколко тримесечия. В същото време китайските потребители могат да бойкотират и американските стоки, което може да се окаже друг значим катализатор за драстично понижение на прогнозите за приходите на редица компании, влизащи в индексите S&P500 и Nasdaq, предупреждават борсови анализатори.

Всички това води до поредно понижение на акциите, търгувани на европейските борси и до нов спад на американските фондови фючърси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,53%, френският CAC 40 - с 1,97%, а британският FTSE100 - с 1,55%.

Немският фондов индекс DAX 30 се понижава с 1,51%, като допълнително негативно влияние на борсата във Франкфурт оказва и изненадващото повишаване на безработицата в Германия през май.

Италианският индекс MIB пък се разделя с 1,46% от стойността си отчасти и поради индикациите за ново напрежение между Италия и Европейската комисия относно фискалната и бюджетна политика на управляващите в Рим. По-късно в сряда се очаква ЕК да изпрати официално писмо до италианското правителство с искане за обяснение на факторите, допринесли за влошаването на публичните финанси на страната. Това е част от подготвения от Европейската комисия доклад, който вероятно ще бъде основа за стартиране на дисциплиниращи мерки спрямо Рим.

Изразените от ЕЦБ притеснения за рисковете пред финансовата стабилност в еврозоната също допринасят за негативното представяне на борсите на стария континент и по-специално при търговията на банкови акции, като общият банков индекс STOXX Europe 600 Banks се понижава с над 1,6%.

Притесненията относно търговската война САЩ-Китай пък вредят на акциите на европейските минно-добивни и автомобилни компании, като те се понижават с между 1% и 2%. Акциите на една ArcelorMittal се понижават с цели 4,3%, след като една от най-големите стоманодобивни европейки компании заяви, че ще намали производството си в заводите в Дюнкерк, Франция и Eisenhuettenstadt, Германия, като и в свой производствен обект в Бремен, Германия в резултат на пазарната слабост.

Фючърсите и на трите основни американски фондови индекса също се намират на червена територия преди старта на търговията на Уолстрийт, след като към края на вчерашната търговия те обърнаха първоначалната позитивна посока, приключвайки със загуби между 0,9% и 0,4%. Причина за това беше рязкото понижение на доходността на държавните облигации на САЩ, тъй като притесненията около търговската война между Вашингтон и Пекин накараха инвеститорите да продават акции и да купуват държавни дългови книжа, което доведе до силно понижение на тяхната доходност.

Фючърсите на индекса DJIA се понижават с нови близо 200 пункта (спад с 0,78%), на широкия индекс S&P500 - с 0,71% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,91%, след като покупките на американски облигации продължават и днес.

Доходността на 10-годишните книжа на САЩ се понижава към ново 20-месечно дъно около 2,227% и вече е с близо 10 базисни пункта под тази на краткосрочните тримесечни книжа (която днес е към 2,356%). Това върна феноменът, известен като "обърната крива на доходността". От историческа гледна точка този феномен (по-висока доходност на краткосрочните отколкото на дългосрочните книжа) представлява доста прецизен индикатор за възможна икономическа рецесия през следващите 12 до 24 месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени