Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Няма забавяне в доставките на С-400 за Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че няма никакво забавяне и доставките на руските ракетни комплекси С-400 за Турция върви по план и дори по-рано от планираните срокове.

В неделя турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че ракетните комплекси С-400 ще бъдат доставени в следващите месеци. Той уточни, че процесът е започнал.

Предвиденият срок за първата доставка на руските противовъздушни системи е през юни тази година. Според информации в различни медии, отлагането е в резултат на незавършената подготовка на кадрите и необходимата инфраструктура. Изказването на Хулуси Акар обаче предизвика спекулации, че може да е сигнал за отлагане или отказ от сделката за закупуване на системите под натиск от страна на Вашингтон.

По-рано турски издания съобщиха, че се обмисля първата батарея руски ракети от 9 пускови установки с по 4 тръби за ракети всяка да бъде разположена или във военновъздушната база "Акънджъ" край Анкара или в най-високата точка на областта - община Аяш на надморска височина от около 900 м.

Сроковете за доставката на зенитно-ракетни комплекси С-400 на Турция не са променяни, се посочва и в публикувано днес съобщение на пресслужбата на руската държавна компания „Рособоронекспорт“. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна