Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ отчита подобряване на стопанската конюнктура в България през май

Снимка: БГНЕС

През май стопанската конюнктура в България се подобрява спрямо предходния месец благодарение на по-добър бизнес климат в строителството и в търговията на дребно при стагнация в промишлеността и отслабване в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в страната през май се повишава с 1,3 пункта спрямо април, когато нарасна с 1,9 пункта. Индексът все още остава под своя многогодишен връх от май 2018 година, когато съответният показател достигна най-високо ниво от 2008 година насам.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, запазва приблизително нивото си от април, когато нарасна с 2,0 пункта, като очакванията на промишлените предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността им през следващите три месеца остават благоприятни.

Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, въпреки че през май се наблюдава намаление на тяхното негативно влияние.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище без промяна през следващите три месеца.

                                                              Графика на индекса за бизнес климата

Снимка

През май 2019 година показателят "бизнес климат в строителството" нараства с цели 6,9 пункта след повишение с 1,3 пункта през април, като увеличението е в резултат на по-оптимистични оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца също се подобряват. Същевременно обаче последната анкета на НСИ отчита увеличаване на броя на клиентите със закъснения в плащането.

През настоящия месец се засилва негативното въздействие в строителния сектор на недостига на работна сила, като 51,9% от анкетираните мениджъри го посочват като основен проблем за дейността им. На второ и на трети място остават затрудненията, свързани с несигурната икономическа среда и тези, свързани с конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се увеличава през май с 2,1 пункта след стабилизация през предходния месец, като това се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състояние на техните предприятия. Относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца обаче очакванията им са по-резервирани.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от несигурната икономическа среда и от недостатъчното търсене.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно не предвиждат промяна на тяхното равнище през следващите три месеца.

Същевременно съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 2,2 пункта, заличавайки част от повишението с 3,4 пункта през април, в резултат на неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като леко намалена, докато очакванията за следващите три месеца се подобряват.

Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, въпреки че през последния месец се наблюдава известно намаление на тяхното неблагоприятно влияние.

Относно продажните цени по-голяма част от мениджърите в сектора на услугите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Проучването на НСИ продължава да отчита стабилно представяне на общия бизнес климат в страната и в началото на второто тримесечие на настоящата година, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Резултатите от последното проучване на НСИ се различават от оповестеното по-рано тази седмица аналогично проучване на Европейската комисия, които показаха известно намаляване на общите икономически нагласи в България през май при стабилизация в рамките на целия Европейския съюз.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна