Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанска асоциация създаде компютър, пресъздаващ симптомите на множествената склероза

Участник в околосветска обиколка, болен от множествена склероза
Снимка: БГНЕС

Испанска асоциация създаде компютър, който пресъздава симптомите на множествената склероза, за да привлече вниманието върху тази невродегенеративна болест по повод Световния ден за борба с множествената склероза - 30 май, съобщава БТА, цитирайки Франс прес.
Бавни компютърни операции, скачащ курсор - "бъговете" са сравними с онова, което се случва в ежедневието на засегнатите от множествена склероза. Испанската асоциация за борба с множествената склероза си е поставила за цел да представи компютъра в училища и болници и евентуално да го продаде на търг.

Множествената склероза атакува защитаващото нервните тъкани вещество миелин и смущава разпространението на сигнали, изпратени от и към мозъка. Множествената склероза е нелечима и е известна също като "болестта с хиляда лица" заради разнообразните ѝ симптоми, като смущения в говора и мисленето, спазми. Пренесено в света на компютрите, това се изразява в загасване на екрана, т.е. в еквивалент на загуба на зрението, която засяга някои пациенти. Курсорът се забавя или пада в долната част на екрана, за да символизира симптома на хроничната умора.

"Ако направите нужните промени, за да се забави функционирането на компютъра, ще получите своеобразен еквивалент на организма на засегнат от множествена склероза, който има симптоми на хронична умора", поясни президентът на асоциацията Херардо Гарсия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна