Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: Всички законни права на чуждестранни фирми ще бъдат защитени

Законните права на чуждестранните фирми, които извършват бизнес в Китай, ще бъдат защитени, заяви в четвъртък говорителят на Министерството на търговията Гао Фън по време на редовна пресконференция, допълвайки, че сътрудничеството е единственият начин за решаване на текущите търговски въпроси.

Запитан за износа на редкоземни минерали и метали, които се добиват главно в Китай, Гао Фън посочи, че Пекин е "готов да отговори на разумното им търсене от други страни, но след като задоволи вътрешното търсене".

Той предупреди против използването на каквито и да е продукти, основани на редки минерали, за да се повлияе отрицателно на Китай.

Запитан за решението на САЩ да поставят в т.нар. "черен списък" китайския технологичен гигант "Хуавей" (Huawei), Гао Фън заяви, че страната "ще защитава твърдо националните интереси" и ще предприеме "необходимите действия", за да отвърне на предприеманите от Вашингтон мерки.

"Китай ще се бори до край, ако САЩ продължават с ескалацията", предупреди говорителят на китайското министерство на търговията.

По-рано днес високопоставен китайски дипломат обвини Съединените щати в провеждане на "икономически тероризъм", засилвайки по този начин реториката на фона на търговската война между Пекин и Вашингтон, която не дава признаци за скорошно приключване.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна