Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисията констатирала конфликт на интереси на чешкия премиер

Чешкият премиер Андрей Бабиш
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия е стигнала до извода, че чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш е в конфликт на интереси, въпреки че е поставил бизнес империята си под управлението на попечителски фонд, съобщи Ройтерс, позовавайки се на публикация в „Хосподарске новини“.

Ако това бъде потвърдено при следваща оценка, това може да означава, че Чехия ще трябва да връща пари от еврофондове, платени за неговия бизнес, твърди чешкото бизнес издание в интернет страницата си.

Това може да бъде и политически удар срещу Бабиш, който категорични отрича да е нарушил какви то и да е правила. Както и да спре бъдещо финансиране на фирми, притежавани от премиера и управлявани сега от попечителския фонд

Говорител на ЕК отказа да коментира твърденията заради „продължаващата одитна процедура“.

Бабиш посочи в послание до Ройтерс, че категорично не е съгласен с позицията на Еврокомисията.

„Това е само предварително предложение, което ще бъде анализирано от Чешката република… и ще бъдат направени коментари по него“

„Когато Комисията ни изпрати окончателния си доклад, аз решително ще отхвърля позицията ѝ и ще се боря тя да бъде променена“

„Чешката република със сигурност няма да трябва да връща субсидии. Няма причина за това, тъй като не съм нарушил нито чешките, нито европейските правила за конфликт на интереси“

Финансовото министерство на Чехия потвърди получаването на предварителния доклад, но отказа да коментира заключенията в него.

Срещу Бабиш има разследване в Чехия за злоупотреба с 2 млн. евро еврофондове преди десетилетие. Той отрича нарушения и в този случай.

Основната компания на Бабиш през последните 25 години „Агроферт“ е конгломерат от 250 компании, които той предаде за управление на попечителски фонд през 2017 г.

Тя получава десетки милиони евро от годишно от ЕС, основно земеделски субсидии, които не се влияят от сегашното разследване.

ЕС спра плащанията към Чехия миналата година по покриване на разходите от националния бюджет за проекти от структурните фондове на съюза за компаниете на „Агроферт“. По данни на финансовото министерство сумата досега е 161 млн. крони ($6,95 млн.).

Неправителствената организация „Трансперънси интернешънъл“, която предизвика разследването на ЕС, оценява, че Чехия трябва да върне субсидии за 19 млн. евро, които трябва да бъдат поискани от „Агроферт“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени