Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на турската инфлация през май

Растежът на годишната потребителска инфлация в Турция се забави през май до 18,71% от 19,5% през април в резултат на намаляване на цените на храните и на безалкохолните напитки, както и на домакинските стоки, показват данни на турската официална статистика.

На месечна база индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през май с 0,95%, като цените на облеклата и на обувните принадлежности се повишиха с 4,09%, на транспорта - с 2,18% и цените на хотелиерските услуги, в кафенета и ресторантите - с 1,61%, но при поевтиняване с 1,18% на храните и на безалкохолните напитки и с 1,51% на домакинските стоки. Най-солиден ръст с 8,88% беше регистриран при цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия.

Близо 30-процентната обезценка на турската лира спрямо щатския долар през миналата година доведе до ръст на инфлацията в Турция през октомври 2018-а към 15-годишен връх от над 25 на сто. Това принуди централната банка на Турция да увеличи драстично основната си лихви през миналия септември до 24% в опит да ограничи инфлацията и по-нататъшната обезценка на местната валута.

Последваха няколко месеца на известна стабилизация и дори на предпазливо поскъпване на турската лира в началото на настоящата година, което помогна за отслабването на инфлацията през май на годишна база до 18,71%.

Пазарните участници възприемат днешните данни като сигнал, че Турската централната банка може да намали високите лихвите ставки по-рано от очакваното. С оглед на това турската лира се понижава предпазливо спрямо долара и еврото по време на търговията в понеделник.

Щатският долар поскъпва с 0,56% към 5,8720 турски лири, отскачайки от сутрешно най-ниско ниво от 19-ти април около 5,7930 нивото. Еврото пък нараства с 0,5% към 6,5655 лири, след като и единната европейска валута се търгуваше по-рано през деня в многоседмично дъно около 6,4685 турски лири (най-ниско ниво от 12-ти април).

Коментирайки днешните по-ниски данни, турският финансов министър Берат Албайрак изрази надежда, че ще бъдат постигнати заложените от правителството цели за отслабване на инфлацията в страната до края на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна