Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елиф Шафак призова турските интелектуалци да се обявят срещу наказателното преследване на писатели

Къде минават границите между морала и свободата на автора в литературното произведение

Елиф Шафак и друга популярна турска писателка – Айше Кулин – бяха залети от вълна от критики в социалните мрежи в Турция.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Къде минават границите между морала и свободата на автора да опише каквото реши в литературно произведение? Този въпрос отново се повдигна след решението на турски съдебни власти за наказателно преследване срещу автори на художествени романи.

Известната писателка Елиф Шафак, която живее в Лондон, призова в неделя турските си колеги по перо да се обявят срещу наказателното преследване за написаното в книги. По-рано Шафак и друга популярна турска писателка – Айше Кулин – бяха залети от вълна от критики в социалните мрежи в Турция. Потребители призовават властите да ги разследват заради пасажи в творбите им, които считат за непристойни.

Миналата седмица в Турция авторът и издателят на книга, в която се описва педофилска сцена, бяха задържани. Авторът на романа „Зюмрют апартманъ“ Абдуллах Шевки беше задържан, а издателят на книгата Алааттин Топчу се предаде сам в полицията в Анкара, след като срещу тях бяха повдигнати обвинения от прокуратурата. Ден по-късно и двамата бяха освободени под гаранция. Авторът се защити, че пише в традицията на американския „вулгарен реализъм“.

Според турски адвокати и министерствата на културата и на семейството и социалната политика подобни книги са вулгарни, могат да засегнат нравственото и психологическо развитие на децата и подбуждат към сексуални престъпления. 

Директорката за Великобритания на международната писателска мрежа ПЕН Антония Байат, цитирана от „Гардиън“, заяви, че организацията е „дълбоко обезпокоена“ от атаките срещу Елиф Шафак. През 2006 г. Шафак беше съдена и оправдана заради определянето на масовата гибел на арменци през 1915 г. като „геноцид“ в книгата си „Копелето на Истанбул“.

Според някои оценки на международни организации около 15% от момичетата в Турция, предимно в югоизточните кюрдски райони, се женят, преди да навършат 18 години.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна