Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локализираха 5 тела на Хималаите при издирването на 8 изчезнали алпинисти

Връх Нандадеви (7816 м) е най-високият в Индия и 23-ият по височина в света. Намира се в Хималаите в близост до границата с Китай.

Индийски военни пилоти са локализирали от хеликоптер пет тела в индийската част на Хималаите при издирването на осем алпинисти, които от седмица се водят за изчезнали, предаде БТА.

Представителят на местните власти Виджай Кумар Джогданда съобщи, че телата са били открити днес преди спасителната акция в северния планински щат Утаракханд да бъде преустановена заради силен снеговалеж и бурен вятър.

Според Джогданда акцията за издирване на останалите трима алпинисти ще бъде подновена утре. Той съобщи, че властите се консултират с армията как да приберат телата.

Алпинистите – 4-ма британци, двама американци, австралиец и индиец, са в неизвестност от 26 май, ден преди лавина да падне по склонове на върха Нандадеви (7186 м), който планирали да покорят.

Четирима други членове на групата - британци, които се спускали, бяха спасени в неделя. Те се върнали заради лошото време и са последните, видели изчезналите.

Осемчленната експедиция беше тръгнала на покорява Нандадеви връх с височина 6,477 метра и за последно е била в контакт с базовия лагер на 26 май. След падането на лавина контактът е бил прекъснат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!