Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай обвини САЩ за всички неуспехи в търговските преговори

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви във вторник, че търговските преговори със САЩ са били провалени от нежеланието на Вашингтон да постигне консенсус с Пекин.

По време на редовната си пресконференция, Гън Шуан посочи, че обвиненията, отправени от офиса на Търговския представител на САЩ за публикуваната преди дни китайска т.нар. "Бяла книга", правят Съединените щати "за посмешище".

Говорителят добави, че всички неуспехи в течащите търговски преговори са предизвикани от Вашингтон, както и че Китай притежава решителност и способност да защитава своите права и интереси.

Неговите коментари са факт, след като САЩ заявиха, че Пекин преследва "обвинителна игра, предаваща погрешно природата и историята на търговските преговори между двете страни", обвинявайки го в същото време в "нелоялни търговски практики" и в отстъпление по редица вече договорени въпроси.

Външното министерство на голямата азиатска държава също така предупреди китайските компании, работещи в Съединените щати, че биха могли да се сблъскат с тормоз от страна на американските правоприлагащи органи.

Отношенията между двете най-големи световни икономики се промениха съществено през последните месеци поради ожесточената търговска война, американските санкции срещу китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei Technologies Co Ltd) и подкрепата на САЩ за Тайван.

Напрежението рязко се повиши през май, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп обвини Китай, че е "отстъпил" от предишните си обещания да направи структурни промени в икономическите си практики.

Последва решение от страна на Вашингтон да въведе мита от 25% върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, което накара Пекин да отвърне на удари и да увеличи митата за вноса на американски стоки за 60 млрд. долара.

След като в началото на тази седмица предупреди китайските студенти и учени за рисковете, свързани с обучението им в САЩ, във вторник правителството на Китай разшири предупреждението си, включвайки китайски компании и туристи, пребиваващи в Съединените щати.

"През последните дни в Съединените щати има случаи на насилие с оръжие, грабежи и кражби", посочи и китайското министерство на културата и туризма.

"Министерството напомня на китайските туристи да оценят напълно рисковете от пътуване до Съединените щати, да разберат поддържането на обществения ред при тяхното местоназначението, законите и разпоредбите и да съзнателно повишат осведомеността си за мерките за безопасност, за да гарантират тяхната безопасност."

Китайските компании и гражданите в Съединените щати също трябва да са наясно с тормоза от страна на правоохранителните органи, добави китайското външно министерство.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна