Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще се бори в търговската война със САЩ до победен край

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай е отворен за продължаването на търговските преговори със САЩ, но ако възникне необходимост, ще се бори до победен край. Това се казва в Бялата книга, озаглавена „Позиция на Китай относно икономическите и търговски консултации“, в която е представена позицията на управляващите в Пекин по отношение на търговската война и на процеса на преговори с Вашингтон, предаде БГНЕС.

„Китай няма да се огъне под натиска и ще устои пред всички предизвикателства, които се появят на неговия път. Китай остава отворен за преговори, но ще се бори до край, ако има необходимост от това“, се подчертава в официалния документ, цитиран от РИА Новости.

В Бялата книга също така се казва, че Китай никога няма да направи отстъпки в принципните въпроси по време на търговските преговори със САЩ. В нея се отбелязва, че Пекин и Вашингтон трябва да уважават избраните курсове и пътища за развитие, а също така „фундаменталната система“.

„С приемането на едно споразумение не е възможно да се решат всички съществуващи въпроси, трябва да се направи така, че споразумението да удовлетворява потребностите и на двете страни“, отбелязват авторите на Бялата книга.

В Бялата книга се посочва, че тарифните мерки са нанесли сериозна вреда на американската икономика и не са „направила Америка отново велика". Увеличването на митата ще доведат до повишаване на цените в САЩ и ще навредят на американския икономически растеж, както и на поминъка на обикновенните хора.

В доклада също така се казва, че ходът на САЩ ще наруши глобалния индустриален растеж, ще увеличи изкуствено разходите за веригите за доставки и ще навреди на всички мултинационални компании.

Според Китай търговското сътрудничество е от полза и за двете страни. Позовавайки се на данни от Министерството на търговията в САЩ, докладът сочи, че Китай е ключов пазар за износа на американски самолети, соя, автомобили, интегрални схеми и памук.

В Бялата книга се заявява, че последните тарифни мерки са довели до спад с 9,7% на китайския износ за САЩ през периода от януари до април 2019-а година, докато американския износ за Китай е спаднал за осем поредни месеца.

Позовавайки се на китайската статистика, докладът отбелязва, че преките инвестиции на китайски компании в САЩ са спаднали с 10% на годишна база, достигайки едва 5,79 млрд. долара през 2018-а година. Темпът на растеж на американските инвестиции в Китай пък се е забави през миналата година до 1,5% от 11% през 2017-а година.

Бялата книжа на властите в Пекин е факт, след като последният кръг на двустранните търговски преговори приключи в средата на май без резултат на фона на поредното повишаване на американските мита за китайските стоки. САЩ повишиха митата с 10% до 25% на китайския внос на обща стойност около 200 милиарда долара.

Американският президент Доналд Тръмп също така нареди да се започне процес на повишаване на целия останал китайски внос, което се оценява на около 300 милиарда долара. В отговор Пекин от 1 юни повиши митата за вноса на американски стойки за 60 милиарда долара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна