Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл: Фед следи внимателно ескалацията на търговското напрежение и ще действа по "подходящ начин"

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви във вторник, че централната банка следи внимателно неотдавнашната ескалация на търговските напрежения и как тя ще се отрази на икономическите перспективи, като Фед ще действа по "подходящ начин", ако това е необходимо, за да запази стабилността на икономическия растеж.

"Не знаем как или кога ще бъдат решени тези търговски въпроси", отбеляза г-н Пауъл. "Ние наблюдаваме внимателно последиците от тези развития за икономическите перспективи пред САЩ и, както винаги, ще действаме по подходящ начин, за да подкрепим икономическата експанзия на фона на силния трудов пазар и инфлация близо до нашето целево ниво от 2 на сто".

Говорейки на събитие Федералния резерв в Чикаго, Джером Пауъл обясни, че инструментите, използвани по време на кризата, включително почти нулевите лихвени ставки и покупките на активи (програмите за "количествени улеснения"), вероятно ще бъдат разгърнати отново. "Може би е време да се премахне терминът" неконвенционални", когато се говори за финансови инструменти, които вече бяха използвани през последната криза. Ние знаем, че такива инструменти вероятно ще бъдат необходими под някаква форма в бъдещи, но се надяваме, че тяхната употреба ще бъде рядко явление", отбеляза той.

Въпреки че шефът на Фед не коментира конкретно бъдещата лихвена политика на централната банка, неговото изказване сякаш отваря вратата за възможно намаляване на лихвените ставки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна