Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Тодоров: Изграждането на цех за производство на олово е недопустимо

РИОСВ е компетентната институция, която трябва да издаде или не съответните разрешителни

| обновено на 05.06.19 в 18:57
Живко Тодоров
Снимка: БГНЕС

Масово недоволство предизвика идеята за отварянето на цех за производство на олово в Стара Загора. Жители на кв. АПК, където би трябвало да се разкрие производството се опасяват, че вредата от този вид тежки метали е твърде сериозна за здравето и не бива да се допуска строежа. В социалните мрежи вече се организира и петиция срещу инвестиционното намерение.

За инвестиционното намерение на компания от Свищов стана ясно след обявление на община Стара Загора за обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с всички приложения към него. То трябва да се състои на 10 юни от 11.00 часа.

„Още на 19 юли миналата година сме изпратили становище до Регионалната инспекция по околна среда и води, която е компетентната институция“, заяви пред Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров.

Цялото интервю с кмета на Стара Загора чуйте в прикачения звуков файл

Живеещите в квартала подготвят подписка срещу строежа на обекта и са силно притеснени от инвестиционния проект за производство на олово. Те се обявяват категорично срещу производство на тежки метали в района на града.

Пред Радио Стара Загора от Регионалната инспекция по околна среда и води заявиха, че по закон решението трябва да бъде взето 45 дни след общественото обсъждане да доклада на ОВОС. Това трябва да направи постоянният Експертен съвет към РИОСВ и допълнителния такъв, в който влизат представители на община Стара Загора и Регионалната здравна инспекция, обясни инж. Диана Ганева, началник отдел "Превантивна дейност"



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна