Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нарастване на германските промишлени поръчки за втори пореден месец

През април индустриалните и промишлените поръчки в Германия нараснаха за втори пореден месец благодарение на увеличаване на външните поръчки и по-специално на тези извън еврозоната, показват данни на немската официална статистика Destatis.

Поръчките за промишлено производствени стоки нараснаха през април с 0,3% спрямо март, когато скочиха с 0,8% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,6%), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за техен по-скромен растеж с 0,1 на сто. Въпреки тяхното нарастване за втори пореден месец обаче, те все още не могат да компенсират драматичното понижение с 2,1% през януари и с 4,2% през февруари.

Подобрението на промишлените поръчки през април се дължи в най-голяма степен на повишение с 1,1% на поръчките, постъпили от чужбина и по-конкретно на ръст с 5,7% на тези, дошли извън еврозоната. В същото време обаче новите промишлени поръчки от региона на единната валута се свиха с цели 5,8%, докато вътрешните поръчки в Германия се понижиха с 0,8 на сто.

На годишна база промишлените поръчки се свиха през април с 5,3% след техен спад с 5,9% през март (ревизия от понижение с 6,0%) и прогноза за понижение с 5,9 на сто.

Промишленият оборот в Германия през април се понижи с 0,6% спрямо март, когато нарасна с едва 0,1 на сто.

Малко по-добрите от очакваното данни предполагат, че водещата европейска икономика сякаш успява да устои на насрещните ветрове, дължащи се на ескалиращите търговски спорове в световен план и на продължаващата несигурност около процеса на Брекзит.

Все още солидното понижение на индустриалните поръчки на годишна база обаче означава, че германската промишлена активност продължава да показа слабост от началото на годината насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна