Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Амазон" ще почне доставки с дронове до няколко месеца

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Амазон" (Amazon) ще започне да доставя пратки с дронове до няколко месеца, съобщи гигантът в онлайн търговията късно снощи, предаде ДПА.

Работим здраво по направата на изцяло електрически дронове, които ще могат да летят на разстояние до 15 мили (24 км) и да доставят пакети с тегло под 5 фунта (2,3 килограма) на клиентите за по-малко от 30 минути, посочи в блог Джеф Уилке, главен изпълнителен директор на подразделението "Амазон уърлдуайд кънсюмър" (Amazon Worldwide Consumer).

Очакваме да решим въпроса "Прайм еър" (Prime Air) едновременно бързо и ефикасно, като започнем да доставяме пакети на клиентите до няколко месеца, допълни той.

Уилке обаче не посочи точно къде и кога ще бъде пусната новата услуга, нито колко клиенти ще могат да подават поръчки за нея.

В секцията за най-често задавани въпроси на сайта на "Амазон" компанията посочва, че има центрове за развитие на "Прайм еър" в САЩ, Великобритания, Австрия, Франция и Израел, както и че изпробва дронове "в множество международни локации".
Сигурността и безопасността са водещи приоритети, допълни "Амазон". Концернът уверява, че работи заедно регулаторни органи и представители на бранша, за да "разработи система за управление на въздушния трафик, която ще разпознава кой управлява определен дрон, накъде летят машините и дали те отговарят на оперативните изисквания".

Компанията от години експериментира с дронове, като основателят й Джеф Безос представи първия прототип през 2013 година.
Три години по-късно бяха направени пробни доставки във Великобритания. Тогава клиент получи устройство за телевизионен стрийминг и пакет пуканки 13 минути след подаването на заявката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени