Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на икономическия растеж в ЕС и в еврозоната в началото на годината

Икономическият растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз се ускори през първото тримесечие на настоящата година благодарение на по-добри потребителски разходи, бизнес инвестиции и търговия, показва неревизирани данни на Евростат.

Комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи двойно през първото тримесечие на 2019-а година, нараствайки с 0,4% спрямо последното тримесечие на миналата година, когато се повиши с 0,2 на сто и след експанзия с едва 0,1% през третото тримесечие на 2018-а година. Това представлява най-добър икономически растеж в региона на единната валута от второто тримесечие на 2018-а година, когато БВП също нарасна с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната през трите месеца до края на март нараства с 1,2%, запазвайки темпото на растеж от края на 2018-а година и потвърждавайки предишните оценки на Евростат.

Според Евростат потреблението на домакинствата в еврозоната нараства с 0,5% на тримесечна база, добавяйки 0,3 процентни пункта към икономическия растеж през първото тримесечие, докато дълготрайните инвестиции се повишават с 1,3%, добавяйки 0,2 процентни пункта, а нетната търговия - 0,1 пункта, тъй като износът се увеличава с 0,6%, докато вносът - с 0,4 на сто.

В същото време промяната на бизнес запасите отнема 0,3 процентни пункта от БВП, докато правителствените разходи не оказват влияние върху икономиката на еврозоната.

Евростат потвърди и предходната си оценка за добро темпо на растеж в целия Европейския съюз. БВП на ЕС нараства през първото тримесечие на 2019-а година с 0,5% след повишение с 0,3% през последните три месеца на миналата година, докато растежът на годишна база стабилизира на ниво от 1,5 на сто.

По този начин икономиките на ЕС и в частност на еврозоната се върнаха към стабилните си нива на растеж от второто тримесечие на 2018-а година, когато също беше отчетена експанзия съответно от 0,5% и от 0,4% на тримесечна база.

Най-солиден икономически растеж на тримесечна база беше отчетен в Хърватия (скок с 1,8%), следвана от Унгария (с 1,5%), Полша (също с 1,5%), Румъния (с 1,3%) и България (повишение с 1,2%), докато единствено Латвия отбеляза свиване на БВП с 0,1 на сто.

БВП на страните-членки на Европейския съюз през първото тримесечие

Снимка

Европейската статистика представи и данни за европейската трудовата заетост в началото на текущата година. Броят на заетите лица в еврозоната и в ЕС нарасна през първото тримесечие с 0,3% спрямо предходните три месеца, когато заетостта в еврозоната се повиши с 0,3%, а в целия ЕС - с 0,2 на сто.

На годишна база трудовата заетост в еврозоната нарасна за второ поредно тримесечие с 1,3%, докато в рамките на целия ЕС тя се увеличи за втори поредно тримесечие с 1,2 на сто.

Броят на заетите лица в ЕС достигна 240,7 милиона, от които 159,5 милиона в еврозоната, като това са рекордни нива и за двата региона, отбеляза Евростат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени