Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо свиване на търговския дефицит на САЩ през април до 50,8 млрд. долара при силен спад на вноса и на износа

Търговският дефицит на САЩ се сви слабо през април, тъй като вносът и износът на стоки се понижиха към 15-месечни дъна, показват данни на Департамента по търговия.

През април 2019-а международният дефицит на САЩ при търговията със стоки и услуги се понижи с 2,1% до 50,8 млрд. долара от 51,9 млрд. долара през март и очаквания на финансовите пазари за дефицит в размер на 50,7 млрд. долара.

Американският износ спадна през април с 2,2% до 206,8 млрд. долара, най-вече в резултат на намаляване на износа на пътнически самолети "Боинг" (спад с цели 2,3 млрд. долара) с оглед на проблемите с модела 737 MAX, на петролно-базирани и на фармацевтични продукти, както и на автомобили и на части за тях.

Вносът в САЩ също се понижи с 2,2% до 257,6 млрд. долара, като бяха внесени по-малко химически продукти, мобилни телефони, микропроцесорна техника, автомобили и части за тях.

Вносът в САЩ само на стоки се понижи през април с 2,5% до 208,7 млрд. долара, докато износът на американски стоки спадна с 3,1% до 136,9 млрд. долара, като това са най-слабите нива на импорт и експорт на стоки от януари 2015-а година насам.

Търговският дефицит в стоки и услуги на САЩ с Китай обаче нарасна през април с цели 29,7% до 26,9 млрд. долара, докато дефицитът с Мексико се сви с 14% до 8,2 млрд. долара. Търговският дефицит само в стоки с Китай нарасна със 7,6% до 29,41 млрд. долара, докато дефицитът в стоки с Мексико се понижи с 6,4%.

Трябва да се има предвид, че в началото на месец май администрацията на Доналд Тръмп ескалира търговската война с Китай, след като увеличи до 25% митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара. Последва заплаха от страна на Тръмп да въведе от 10-ти юни мита от 5% върху вноса на всички мексикански стоки, увеличавайки ги ежемесечно с по 5%, докато достигнат 25% на 31-ви октомври, или докато Мексико не предприеме мерки за спиране на нелегалната имиграция в САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени