Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийка и чехкиня на финала на „Ролан Гарос“

Ашли Барти е на първи финал в Шлема.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Осмата поставена Ашли Барти от Австралия и непоставената чешка левичарка Маркета Вондроушова ще спорят за титлата на Откритото първенство на Франция по тенис в събота. И за двете това е първи финал в турнирите от Големия шлем.

Барти спечели срещу 17-годишната Аманда Анисимова от Съединените щати с 6:7(4), 6:3, 6:2 след почти два часа игра в мач, изпълнен с обрати.

В един луд сет австралийката поведе с 5:0 и 40:15 и имаше два сетбола. От този момент тийнейджърката заигра като машина и спечели шест поредни гейма, след което сервираше за спечелването на частта. Барти успя да изравни, а в последвалия тайбрек дръпна с 4:2 точки. Анисимова отново се мобилизира и взе следващите пет точки, а с това и сета.

В следващата част 23-годишната австралийка губеше с 0:3, но спечели на свой ред шест поредни гейма, за да изравни сетовете.

В третия след 1:2 Барти следващите пет гейма и така намери място на финала.

Австралийката постигна 40 печеливши удари и направи 33 непредизвикани грешки.

19-годишна Маркета Вондроушова се класира за финала на "Ролан Гарос" без загубен сет и така повтори постижението на сънародничката си Луцие Шафаржова в Париж през 2015 година.

Тя отстрани фаворитката Йохана Конта от Великобритания със 7:5, 7:6(2) за 108 минути.
Маркета Вондроушова

В първата част №26 в схемата Конта беше по-стабилната почти до края. При 5:3 тя пропиля три сетбола и това вдъхна може би кураж на левичарката от Соколов. Тя измъкна подаването си и не загуби повечце гейм в тази част. 38-ата в ранглистата Вондроушова взе сета с феноменален прехвърлящ удар.

В следващия нещата бяха подобни. Ранен пробив на британката за 2:1, когато сервираше за частта, допусна да бъде пробита за 5:5. После се стигна до тайбрек. В него чехкинята поведе с 4:2 точки при смяната на половините на корта. Стигна се до 6:2 и реализира още първия мачбол с къса топка.

„Труден мач, успях да се преборя и съм много щастлива, че труда, който съм полагала толкова години се отплаща“, каза в интервюто на корта Вондроушова, която на 28 юни ще стане на 20 години.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна