Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева: Реформите по пътя към ЕС са болезнени, но си заслужават

3
Екатерина Захариева, Мило Джуканович, президент на Черна гора, Александър Вучич на форума ГЛОБСЕК в Братислава.
Снимка: МВнР

„Реформите по пътя към пълноправното членство в Европейския съюз са болезнени, но след това ще разберете, че си заслужават.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред аудиторията на международната конференция ГЛОБСЕК в словашката столица Братислава, съобщи МВнР.

Захариева бе говорител в панела „Отдалечават ли се Западните Балкани от Европа” заедно с Мило Джуканович, президент на Черна гора, Александър Вучич, президент на Сърбия, и Майлинда Брегу, генерален секретар на Регионалния съвет за сътрудничество в Сараево. Модератор бе журналистката Валери Хопкинс, кореспондент на в. “Файненшъл таймс” за Балканите.

„Разширяването е двустранен процес. Страните кандидатки трябва да осъществят необходимите реформи. Но не е достатъчно и Европейският съюз да организира по една среща на върха на всеки 15 години като тази в София по време на нашето председателство - заяви Захариева. - Продължаваме и след Председателството да организираме срещи и да убеждаваме скептичните към разширяването държави от ЕС.”

„Европейският проект няма да е завършен без Западните Балкани”, изтъкна българският вицепремиер. Захариева даде пример с България по време на първите години от прехода и оцени като най-голямата загуба за страната ни емигрирането на хиляди млади хора в чужбина. Тя изтъкна, че една от най-важните политики в страните от Западните Балкани трябва да е задържането на младите хора.

По-рано през деня Захариева награди с грамота на тържество в българското посолство в Братислава г-жа Емилия Хрушикова, един от основателите на Културния съюз на българите и техните приятели в Словакия „Хр. Ботев“. Тази година г-жа Хрушикова навърши 80 години.

Още с пристигането си в Братислава през 1965 г. Емилия Хрушикова се запознава с живеещите вече тук сънародници и ги увлича с идеята да създадат организация, която да приобщи всички българи, живеещи в Словакия. Така през 1969 г. е създаден Културният съюз на българите и техните приятели в Словакия. През годините г-жа Хрушикова е негов подпредседател и секретар, както и основател на 7 сателитни клуба в Словакия. Появява и вестник „Роден глас“, който излиза и до днес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна